ŠEF AMERIČKE DIPLOMATIJE

Blinken ponovio: SAD je protiv ofanzive na Rafah

Blinken je kazao da "ima drugih rješenja osim kopnene invazije velikih razmjera"

Galant i Blinken. Evelyn Hockstein / Pool Photo via AP

S. S.

26.3.2024

Šef američke diplomatije Entoni Blinken (Antony) poručio je na sastanku s izraelskim ministrom odbrane da se SAD protivi ofanzivi na Rafah.

Blinken je kazao da "ima drugih rješenja osim kopnene invazije velikih razmjera, a koja će bolje osigurati sigurnost Izraela i zaštititi palestinske civile", saopćio je Metju Miler, glasnogovornik State Departmenta.

Susret Blinkena i izraelskog ministra odbrane Joava Galanta održan je jučer u Vašingtonu, istog dana kad je izraelski premijer Benjamin Netanjahu otkazao posjetu izraelske delegacije na visokom nivou SAD. To je bila reakcija na suzdržanost SAD-a na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se traži hitan prekid vatre u Gazi.

- Siguran sam da ćemo pronaći druge načine da izrazimo svoju zabrinutost zbog ofenzive koja bi predstavljala ogromne rizike za civile - rekao je jučer glasnogovornik State Departmenta.

Prema njegovim riječima, izraelska vlada nije predstavila koherentan plan za evakuaciju 1.4 milijuna ljudi u Rafahu. Većina ih je ondje potražila utočište nakon što su pobjegli od bombardiranja u sjevernoj Gazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.