OSNIVANJE FONDA

EU će obezbijediti šest milijardi eura podrške zapadnom Balkanu

Od 2024. do 2027. godine partnerima EU na zapadnom Balkanu će biti obezbijeđeno dvije milijarde eura grantova i četiri milijarde eura kredita

Facebook

Anadolija

4.4.2024

Institucije Evropske unije (EU) dogovorile su se da uspostave fond od šest milijardi eura za jačanje ekonomskih odnosa sa zemljama zapadnog Balkana.

Vijeće EU saopćilo je da je postignut dogovor o osnivanju Fonda za reformu i rast, o čemu su pregovarale zemlje članice i Evropski parlament (EP) i koji je glavni element Plana rasta zapadnog Balkana.

Navedeno je da će s fondom u periodu od 2024. do 2027. godine partnerima EU na zapadnom Balkanu biti obezbijeđeno dvije milijarde eura grantova i četiri milijarde eura kredita. Saopćeno je da će fond dopuniti postojeći Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA III), čime će se značajno povećati finansijska pomoć koja se pruža partnerima u regionu.

Također je navedeno da će fond podržati reforme u vezi s EU u zemljama zapadnog Balkana i podstaći ekonomsko približavanje EU i regiona.

Nakon ove faze, fond će stupiti na snagu nakon zvaničnog odobrenja EP i zemalja članica.Komisija EU je prošle godine pripremila novi plan rasta za zapadni Balkan, kako bi se povećao ekonomski rast i ubrzala socio-ekonomska konvergencija.

Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan ima cilj pokretanje društveno-ekonomskih reformi na zapadnom Balkanu, unapređivanje ekonomskog rasta i usklađivanje s EU. Cilj ovog plana je jačanje ekonomskih odnosa EU s Albanijom, Kosovom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Sjevernom Makedonijom i Crnom Gorom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.