ODGOVOR RATNOG KABINETA

Izrael najavljuje bolan osvetnički udar protiv Irana koji bi izazvao regionalni rat

Odlučili odabrati odgovor koji neće blokirati SAD

Sile upozoravaju na eskalaciju. E. Tihak

Dž. R.

16.4.2024

Izrael će odgovoriti na historijski napad Irana dronovima i prijektilima, saopćio je načelnik glavnog stožera izraelske vojske.

Prilikom posjeta izraelskoj zračnoj bazi Nevatim, koja je oštećena u napadu na Izrael, Herzi Halevi je rekao da će "iranski napad dobiti odgovor", javlja BBC.

UN i Amerika pozvali su na suzdržanost, ali Izrael će sigurno odgovoriti na iranski napad. Pitanje je kada i kako, ali nema sumnje da će odgovor biti značajan. Na jučerašnjoj sjednici izraelskog ratnog kabineta vodila se žestoka rasprava jer neki zagovaraju brz odgovor, dok drugi traže deeskalaciju situacije.Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) povukao je nakon ratnog kabineta neočekivan potez, javlja BBC.

Pozvao je predstavnike svih opozicionih stranaka na sigurnosni brifing u Tel Aviv. 

Po završetku sastanka izraelskog ratnog kabineta na kojem se raspravljalo o odgovoru na napad Irana, Kanal 12 je izvijestio o nekoliko opcija, a svaka od njih je podrazumijevala "bolan" osvetnički udar protiv Irana, ali onakav kakav bi izazvao regionalan rat.

Ratni kabinet također je odlučio da će odabrati odgovor koji neće blokirati SAD.

Izraelski ministar vanjskih poslova Izrael Kac (Israel Katz) rekao je danas kako poziva zemlje da uvedu sankcije na iranski raketni program i proglase njegovu Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom nakon prvog izravnog napada Irana na Izrael.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.