KOJI ILEGALNO DOLAZE

Britanski parlament odobrio kontraverzni zakon o deportaciji migranata u Ruandu

Vlada planira deportovati u Ruandu neke od onih koji ilegalno uđu u Ujedinjeno Kraljevstvo

Najnoviji pokušaj britanskog premijera Rishija Sunaka. Fena

FENA

23.4.2024

Najnoviji pokušaj britanskog premijera Rišija Sunaka da u Ruandu pošalje migrante koji ilegalno dolaze konačno je dobio odobrenje parlamenta u utorak rano ujutro, nekoliko sati nakon što je obećao da će letovi za deportaciju početi u julu.

Zastoj u parlamentu koji je trajao dva mjeseca kada je u pitanju ovaj zakon je konačno prekinut nešto iza ponoći kada je Gornji dom britanskog parlamenta odobrio prijedlog Donjeg doma i odustao od posljednjeg od svojih predloženih amandmana, otvarajući put zakonu da stupi na snagu, javlja Reuters.

Sunak je održao rijetku jutarnju konferenciju za novinare na kojoj je zahtijevao da Dom lordova prestane blokirati njegov ključni prijedlog za zaustavljanje migranata koji prelaze La Manche u malim čamcima, obećavši da će oba doma parlamenta ostati zasjedati dok se ne odobri.

Zakonodavni zastoj bio je samo posljednja prepreka za odgodu provedbe plana koji je blokiran nizom sudskih odluka i protivljenjem aktivista za ljudska prava koji kažu da je nezakonit i nehuman. Zagovornici migranata obećali su da će nastaviti borbu protiv zakona.

- Gotovo dvije godine, naši su se protivnici koristili svim trikovima navedenim u knjizi kako bi spriječili borbe i zadržali brodove. Ali dosta je. Nema više prevare, nema više odgode - rekao je Sunak novinarima u ponedjeljak ujutro u Londonu.

Vlada planira deportovati u Ruandu neke od onih koji ilegalno uđu u Ujedinjeno Kraljevstvo kao sredstvo odvraćanja migranata koji rizikuju živote putujući u čamcima u nadi da će moći zatražiti azil kada stignu u Britaniju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.