ODLUKE

Od četvrtka ulaz u Veneciju naplaćivat će se po 5 eura: Cilj je smanjiti pritisak na drevni grad

Prošle su godine 3,2 miliona turista prespavala barem jednu noć u povijesnom središtu grada

Velika posjeta Veneciji. Hotels

Z. K.

23.4.2024

Venecija će ove sedmice jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Naplaćivanje je uvedeno radi smanjenja pritiska na drevni italijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.

Počevši od četvrtka posjetitelji koji u grad dolaze na jedan dan morat će kupiti ulaznicu od pet eura, što će na ključnim lokacijama kontrolirati inspektori. 

Uske ulice

Prošle su godine 3,2 miliona turista prespavala barem jednu noć u povijesnom središtu grada, ali deseci hiljada drugih slijevali se na uske gradske ulice tokom dana, često s kruzera, kako bi razgledali znamenitosti, uključujući Markov trg i most Rialto.

Cilj uvođenja ulaznica poticanje je jednodnevnih izletnika da dođu u manje frekventnim razdobljima kako bi se pokušalo razrijediti najveće gužve. U početku će ulaznice biti potrebne samo za 29 udarnih turističkih dana tokom 2024., uglavnom vikendima od maja do jula.

Hoće li ova mjera polučiti rezultate, pomno će se pratiti u drugim turističkim odredištima širom svijeta koja se teško nose s masovnim turizmom. U Španiji drugoj najposjećenijoj zemlji na svijetu nakon Francuske, deseci hiljada ljudi protestirali su u subotu na Kanarskim otocima tražeći ograničenja broja posjetitelja arhipelaga.

Prvi u svijetu

Luigi Brugnaro, gradonačelnik Venecije, opisao je ovaj potez "eksperimentom, prvim u svijetu, kojem je cilj učiniti Veneciju ugodnijom za život".

Venecija, koja se prostire na više od 100 malih otoka i otočića u sjeveroistočnoj Italiji, smatra se jednim od najljepših gradova svijeta. UNESCO je grad i njegovu lagunu uvrstio na popis svjetske baštine 1987. godine, navodeći ga kao "izvanredno arhitektonsko remek-djelo".

UN-ova organizacija je, međutim, prošle godine zaprijetila da će Veneciju staviti na svoj popis ugrožene baštine, navodeći kao razloge masovni turizam i porast razine vode koji se pripisuje klimatskim promjenama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.