U ISTRAŽNOM JE ZATVORU

Uhapšen zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov: Sumnja se da je primio mito

Ivanov je danas bio na sastanku u ruskom Ministarstvu odbrane, ako je suditi prema snimkama na njihovim službenim stranicama

Ivanov: Traje istraga. Victoria Odissonova

Z. K.

23.4.2024

Timur Ivanov, zamjenik ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, uhapšen je zbog sumnji da je primio mito.

Kako piše Kommersant, sumnja se da je primio "iznimno velike razmjere" mita. Ruski portparol Dmitrij Peskov kazao je da su o tome obaviješteni i Šojgu i Vladimir Putin.

Ruski kazneni zakon "iznimno velike razmjere" tumači kao iznos od minimalno milion rublja, odnosno 10.139 eura. Koliko tačno je Ivanov dobio, nije poznato. Tass javlja da će ostati u istražnom zatvoru dok traje istraga.

Ivanov je danas bio na sastanku u ruskom Ministarstvu odbrane, ako je suditi prema snimkama na njihovim službenim stranicama. Prethodno, proteklog mjeseca posjetio je vojsku u lenjingradskom okrugu.

Što radi?

Ivanov vodi odjele zadužene za izgradnju, planiranje i koordinaciju razvoja ruske vojske. Rješava i pitanje smještaja vojnika, vojnih nekretnina, vojne medicine te vodi federalne odjele štednje i hipoteke za vojna lica.

Ivanov je imenovan u maju 2016. godine za zamjenika ministra. Forbes ga je uključio na popis ruskih najbogatijih pojedinaca iz snaga sigurnosti za 2019. godinu s 1,36 miliona eura godišnje zarade. Prije nego što je došao u ministarstvo odbrane, radio je u energetici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.