SAOPĆENJE

Sjedinjene Države i 17 zemalja uputili apel Hamasu da oslobodi taoce

Vjeruje se da Hamas još uvijek drži 129 talaca od 253 koliko ih zarobljeno 7. oktobra

Facebook

FENA

25.4.2024

Sjedinjene Države i 17 zemalja u četvrtak su uputile apel Hamasu da oslobodi sve taoce kao put za okončanje krize u Gazi. Hamas je poručio da neće popustiti pod međunarodnim pritiskom.

- Pozivamo na hitno oslobađanje svih talaca koje Hamas drži u Gazi već duže od 200 dana - navodi se u saopćenju zemalja, koje je visoki američki zvaničnik nazvao "izvanrednim iskazivanjem jednoglasnosti".

Hamas drži kao taoce državljane 18 zemalja šest mjeseci nakon što je palestinska grupa pokrenula napad 7. oktobra na južni Izrael i ubila 1.200 ljudi. Vjeruje se da Hamas još uvijek drži 129 talaca od 253 koliko ih zarobljeno 7. oktobra.

Potpisnici su čelnici Sjedinjenih Država, Argentine, Austrije, Brazila, Bugarske, Kanade, Kolumbije, Danske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Poljske, Portugala, Rumunije, Srbije, Španije, Tajlanda i Britanije.

- Naglašavamo da bi dogovor o oslobađanju talaca doveo do trenutnog i produženog primirja u Gazi, što bi omogućilo dostavu dodatne neophodne humanitarne pomoći koja će biti isporučena širom Gaze i dovelo do pouzdanog kraja neprijateljstava - navodi se u saopćenju.

- Mještani Gaze mogli bi da se vrate u svoje domove i na svoju zemlju uz prethodne pripreme da osiguraju boravak i humanitarne potrepštine - dodaje se u saopćenju, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.