JAIR LAPID

Opozicioni lider traži Netanjahuovu ostavku zbog 'izraelske sigurnosti'

Rasprave su intenzivirane usred izraelskog napada na Pojas Gaze od oktobra

Jair Lapid. Anadolija

FENA

25.4.2024

Lider izraelske opozicije Jair Lapid zatražio je u četvrtak od premijera Benjamina Netanjahua da podnese ostavku kako bi zaštitio sigurnost zemlje.

Zahtjev je uslijedio kao odgovor na izvještaje "Kanala 12" u Izraelu koji su ukazivali da je vlada tražila odgodu odluka Vrhovnog suda o peticijama koje se tiču ​​regrutacije ultraortodoksnih Jevreja, poznatih kao Haredim, do 20. maja.

- Dokle će ova promiskuitetna vlada nastaviti da blati državu Izrael izgovorima? IDF (vojska) nema dovoljno vojnika i svi se trebaju prijaviti. Neka ne šire parole da zajedno pobijedimo ako se ne prijavimo zajedno - napisao je Lapid na X.

- Zbog sigurnosti Izraela, Netanyahu bi trebao podnijeti ostavku i ova vlada bi trebala otići iz naših života - dodao je.

Vjerske stranke u vladajućoj koaliciji zaprijetile su da će se povući iz vlade ako se donese novi zakon o regrutaciji koji ne dopušta izuzeće ultraortodoksnih Jevreja od služenja vojnog roka.

Haredimi čine 13 posto stanovništva Izraela i ne služe vojsku, posvećujući svoje živote proučavanju Tore. Zakon zahtijeva da se svaki Izraelac stariji od 18 godina prijavi u vojsku. Oslobađanje Haredima iz službe je izazva kontroverzu decenijama.

Rasprave su intenzivirane usred izraelskog napada na Pojas Gaze od oktobra, sa sekularnim strankama u vladi i opoziciji, pozivajući Haredime da podijele teret rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.