POKUŠAJ POMIRENJA

Kina domaćin pregovora o palestinskom jedinstvu između Hamas i Fataha:

Ova posjeta će biti prvi put da se javno zna da je delegacija Hamasa otišla u Kinu od početka rata u Gazi

Al-Ahmed otišla u Kinu. Anadolija

Z. K.

27.4.2024

Kina će biti domaćin pregovora o palestinskom jedinstvu između militantne grupe Hamas i njenih rivala Fataha, što predstavlja značajniji prodor u palestinsku diplomatiju usred rata u Pojasu Gaze.

Visoki zvaničnik

Zvaničnik Fataha rekao je Reutersu da je delegacija, koju predvodi visoki zvaničnik Azzam Al-Ahmed, otišla u Kinu. Predstavnik Hamasa rekao je da će tim ove frakcije za razgovore, predvođen visokim zvaničnikom Hamasa Moussa Abu Marzoukom, tamo doletjeti kasnije u petak.

- Podržavamo jačanje autoriteta Palestinske nacionalne vlasti i podržavamo sve palestinske frakcije u postizanju pomirenja i povećanja solidarnosti kroz dijalog i konsultacije - rekao je portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin na redovnom brifingu u petak, ne potvrdivši sastanak.

Ova posjeta će biti prvi put da se javno zna da je delegacija Hamasa otišla u Kinu od početka rata u Gazi. Kineski diplomata Wang Kejian sastao se prošlog mjeseca u Kataru sa šefom Hamasa Ismailom Haniyehom, prema kineskom ministarstvu vanjskih poslova.

Cilj razgovora

Diplomata sa sjedištem u Pekingu, koji je bio informisan o ovom pitanju, rekao je da je cilj razgovora bio podrška naporima za pomirenje dvije palestinske rivalske grupe.

Ove dvije frakcije nisu uspjele izliječiti svoje političke sporove otkako su borci Hamasa protjerali Fatah iz Gaze u kratkom ratu 2007. Washington je oprezan u pogledu svojih poteza za pomirenje dvije grupe, jer podržava Fatahovu vlast, ali je zabranio Hamas kao teroriste.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.