NAJGORE U NEBRASKI

Snimci i fotografije otkrivaju razorne posljedice tornada koji je pogodio središnje područje SAD-a

Dvadeset miliona Amerikanaca, od Teksasa do Iowe, od petka je u pripravnosti zbog tornada

Tornado. Platforma X

El. T.

27.4.2024

Tornado i i razorne oluje s grmljavinom pustoše središnje dijelove Sjedinjenih Američkih Država (SAD), nastavljajući da prijete imovini i sigurnosti stanovnika u više od deset saveznih država. Najgora situacija je trenutno u Nebraski.

Dvadeset miliona Amerikanaca, od Teksasa do Iowe, od petka je u pripravnosti zbog tornada, velikog grada i štetnih vjetrova, jer se očekuje da će se loše vrijeme nastaviti i u danima vikenda.

Samo u petak je bilo prijavljeno najmanje 25 tornada u Nebraski, Texasu i Kanzasu, uz ogromnu materijalnu štetu koja je nastupila uslijed tornada.

Nacionalna meteorološka služba u Omahi izdala je hitno upozorenje zbog tornada za dijelove istočne i centralne Nebraske u petak poslijepodne nakon što je potvrđeno da je "veliki i destruktivni" tornado viđen iznad Elkhorna u Nebraski.

U Omahi je, također, nekoliko kuća uništeno, a najmanje dvije osobe su prevezene sa lakšim povredama u oluji, saopćila je policija. Aerodrom Eppley također je pretrpio štetu na privatnim avionima.

U subotu bi se neke od ovih jakih oluja mogle protezati čak na sjever do mnogih velikih gradova. U Čikagu i Mičigenu prognoziraju se oluje sa grmljavinom.

Ozbiljne oluje s grmljavinom također bi mogle proizvesti veoma jaku kišu koja bi izazvala iznenadne poplave, s najvećom prijetnjom bujičnih poplava u Oklahomi, uključujući Oklahoma City i Tulsu, i proširila se na sjeverni Texas i istočni Kanzas.

Najveća prijetnja tornadom u subotu je preko ravnica od Texasa do Iowe - uključujući Oklahoma City; Kansas City, Missouri; Wichita, Kanzas; i Des Moines - popodne i uveče.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.