HRABROST I POŽRTVOVANOST

Palestinskim novinarima UNESCO dodijelio Svjetsku nagradu za slobodu medija

Generalna direktorica Uneska Odre Azule je istaknula važnost kolektivne mobilizacije kako bi novinari, svuda u svijetu, mogli nastaviti izvještavati

Detalj iz Gaze. Instagram/Motaz Azaiza

Dž. R.

3.5.2024

Palestinski novinari su prethodnih mjeseci pokazali nevjerovatnu snagu u izuzetno otežavajućim okolnostima.

Ogroman dug

- Čovječanstvo ima ogroman dug prema palestinskim novinarima, zbog njihove hrabrosti i posvećenost slobodi izražavanja - rekao je predsjednik Međunarodnog žirija medijskih profesionalaca.

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO) dodijelila je danas svoju Svjetsku nagradu za slobodu medija svim palestinskim novinarima koji pokrivaju rat u Pojasu Gaze od početka sukoba izraelskih snaga i palestinskog pokreta Hamas 7. oktobra.

Poruka solidarnosti

- U ovim vremenima mraka i nereda, želimo da pošaljemo snažnu poruku solidarnosti i priznanja palestinskim novinarima koji prate ovu krizu u dramatičnim okolnostima - izjavio je Maurisio Vajbel (Mauricio Weibel), predsjednik Međunarodnog žirija medijskih profesionalaca.

Generalna direktorica Uneska Odre Azule je istaknula važnost kolektivne mobilizacije kako bi novinari, svuda u svijetu, mogli da nastave da obavljaju svoj suštinski posao informiranja i istraživanja.

Prema Komitetu za zaštitu novinara (CPJ), udruženju sa sjedištem u Njujorku, od početka rata 7. oktobra između Izraela i Hamasa ubijeno je 97 novinara i medijskih radnika, od kojih su 92 Palestinci, a 16 je povrijeđeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.