RUŠE REKORDE

Japanci su poznati po ovome: Njihov aerodrom 30 godina nije izgubio nijedan kofer

Kansai je glavni aerodrom u regionu Osaka, izgrađen na vještačkom otoku u tamošnjem zalivu

Sedmi je najprometniji u Japanu. Live Japan

Z. K.

3.5.2024

Dok se aerodromi u Singapuru (SIN) i Dohi (DOH) takmiče međusobno u tome ko će biti najbolji na svijetu, o čemu je portal Aero.rs pisao, japanski aerodrom Kansai (KIX) se ponosi drugim dostignućem. 

Dodjeljena nagrada

Ovaj međunarodni aerodrom, inače sedmi najprometniji u Japanu, za 30 godina postojanja nije izgubio nijedan komad prtljaga svojih putnika, od otvaranja u septembru 1994. godine, prenio je CNN.

Kansai je glavni aerodrom u regionu Osaka, izgrađen na vještačkom otoku u tamošnjem zalivu i najbliža je međunarodna zračna luka za gradove Osaka, Kjoto i Kobe. Kroz njega godišnje prođe od 20 do 30 miliona putnika.

Skytrax, internet stranica za rangiranje i ocjenjivanje zrakoplovstva sa sjedištem u Velikoj Britaniji, proglasio je aerodrom Kansai za najbolji na svijetu u isporuci prtljaga i dodijelio mu nagradu u aprilu. Kansai je za ovu godinu ukupno rangiran kao 18. najbolji aerodrom na svijetu, iza međunarodnih aerodroma u Tokiju, Narite (NRT) koji je na petom mjestu i Hanede (HND) koji je na četvrtom.

Prilikom izbora najboljeg aerodroma uzimaju se u obzir kriterijumi kao što su dolazak prtljaga na vrijeme, ponuda hrane i pića, procenat dolaznih i odlaznih letova na vrijeme i čistoća.

Obavljanje zadataka

Zaposleni na Kansaiju smatraju da ne rade ništa posebno, ali su sretni zbog priznanja koje im je dodelio Skytrax.

- Radimo ono što je normalno. Obavljamo svoje zadatke na dnevnom nivou i po tome smo poznati. Naravno, sretni smo zbog nagrade. Mislim da se naše osoblje, naročito ono koje se bavi zemaljskim operacijama, osjeća se prijatnije zbog toga - rekao je Kendži Takaniši, PR aerodroma za CNN.

Kansai se trenutno priprema za izložbu EXPO2025. koja će biti održana u Osaki.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.