MENHETN

Tijelo tinejdžerke slučajno pronađeno u podrumu prije 20 godina: Identitet tek utvrđen, ključ bio prsten

Istražitelji vjeruju da je ubijena krajem 1969. ili početkom 1970. godine i sahranjena u podrumu

Njujorška policija: Otkrila identitet. AP

N. H.

4.5.2024

U februaru 2003. godine radnici, koji su pripremali podrum zgrade na Menhetnu za rušenje, naišli su na jezivo otkriće - skelet jedne tinejdžer bio je umotan u tepih i zakopan u betonsku grobnicu.

- Žrtva je bila vezana električnim kablom. Zlatni pečatni prsten sa ugraviranim inicijalima PMcG pronađen je među njenim ostacima, zajedno sa grudnjakom, novčićem iz 1969. i zelenim plastičnim vojnikom igračkom - rekao je detektiv iz njujorške policije za "CNN".

Ove sedmice, nakon više od dvije decenije, policija je uspjela utvrditi o kome je riječ. 

To je Patriša Ketlin Mekglon (Patricia Kathleen McGlone), 16-godišnjakinja koja je živjela u Bruklinu.

Istražitelji vjeruju da je ubijena krajem 1969. ili početkom 1970. godine i sahranjena u podrumu.

Uz naprednu forenziku, utvrđen je identitet njenih roditelja i gdje su živjeli u Bruklinu.

Policija je pronašla mnoštvo informacija uključujući njene školske knjige, dajući istražiteljima uvid u posljednje godine njenog života.

- Brojni forenzički testovi povezali su njen DNK sa nekoliko ljudi, uključujući i majku žene ubijene u napadima u Njujorku 11. septembra 2001. godine - rekao je detektiv Glas.

Patriša je sahranjena ispod noćnog kluba koji je bio popularan 1960-ih godina. Građevinski radnici 2003. godine postavljali su betonsku ploču u zadnjem dijelu zgrade kada se lobanja otkotrljala. Zatim su iskopali ostatak skeleta u blizini.

Desetljećima ranije u toj zgradi se nalazio popularni klub "The Scene", mjesto za rokenrol. To je mjesto bilo domaćin nastupa "The Doors" i Džimija Hendriksa (Jimmy Hendricks).

Medicinska kancelarija Njujorka utvrdila je 2003. da je skelet pripadao tinejdžerki koja je bila visoka 158 centimetara. Međutim, slučaj je tapkao u mjestu jer nije prijavljen nestanak. Istražitelji su ponovo počeli da istražuju slučaj 2017.

- Pošto su posmrtni ostaci bili zakopani toliko dugo trebalo je vremena da se napravi odgovarajući DNK profil. Ali sa napretkom u modernoj forenzičkoj tehnologiji, stvari su prošle godine počele da izgledaju mnogo bolje - naveo je detektiv Glas i nastavio:

- U martu 2023. imali smo uzorak dovoljno dobar da ga otpremimo u javne baze podataka kao što su veb lokacije predaka i genealogije. I sa tog profila, mogli smo da se uporedimo sa daljim rođacima po očevoj strani.

Sa imenom rođaka i inicijalima na prstenu, istražitelji su znali da su na pravom putu, te je započela potraga za porodičnom stranom njene majke.

Uspjeli su suziti potragu korištenjem DNK, koji je dostavljen da pomogne u pronalaženju rođaka koji je ubijen u napadu 11. septembra.

S tim informacijama ustanovili su da je bila jedino dijete, te da su njeni roditelji preminuli i prije nego što je ubijena, ali su istražitelji pronašli dokumentaciju pokazujući da je socijalnu pomoć primala od svog oca, koji je umro 1963.

Dokumenti njenih roditelja otkrivaju da je odrasla u Bruklinu i da je pohađala katoličku školu.

- Pretpostavili smo u to vrijeme da je morala biti krštena, da je morala da se pričesti i onda smo na kraju dobili potvrdu. Pronašli smo sva tri dokumenta - dodaje Glas.

Istražitelji su također dobili pristup njenom školskom dosijeu i otkrili nove detalje o njenom životu. Pohađala je srednju školu krajem 1968. i početkom 1969. godine, ali je propustila većinu časova.

- Bila je jako mlada i udata, što tada nije bilo neobično, posumnjali smo da figurica vojnika ima neke veze sa njom da je vjerovatno bila trudna u to vrijeme - naveo je Glas uz mogućnost da je Patriša svoju bebu dala na usvajanje.

Potraga za djetetom je otežanja, s obzirom da se tada prilikom usvajanja, u izvodu iz matične knjige pisalo ime usvojitelja, a ne roditelja.

Njen muž je bio povezan sa zgradom u kojoj je tijelo pronađeno, ali je odbio pružiti dodatne infrmacije.

Glas se nada da će se njeni rođaci javiti i dati informacije, koje bi mogle pomoći istražiteljima pri utvrđivanju šta se dogodilo.

Naredni korak svakako je da policija otkrije ko je ubio Patrišu kako bi slučaj bio zaključen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.