LA REPUBBLICA

Na tajnom sastanku NATO-a se spominjao ulazak u rat Ukrajine i Rusije

La Repubblica navodi da je "prva crvena" linija rusko probijanje odbrambene linije Ukrajine i uključivanje treće zemlje u rat

Printscreen

D. H.

6.5.2024

NATO je na tajnom sastanku podvukao dvije crvene linije, čiji bi prelazak mogao dovesti do potencijalne odluke o tome da pošalju svoju vojsku u rat u Ukrajini, piše talijanski list La Repubblica.

Pozivajući se na izvore bliske NATO-u, talijanski list piše da je NATO započeo pripreme za rat s Rusijom. Primjer za to navode najveću vježbu u Evropi od 1988., Steadfast Defender 2024., koja je započela krajem januara ove godine. Oko 90.000 ljudi uključeno je u ove vojne vježbe koje simuliraju sukob s protivnikom usporedive snage.

Prva crvena linija

La Repubblica navodi da je "prva crvena" linija rusko probijanje odbrambene linije Ukrajine i uključivanje treće zemlje u rat, odnosno Bjelorusije. Ukrajinsko-bjeloruska granica proteže se preko 1084 km, što ukrajinskoj vojsci predstavlja izazov za kontrolu svih njezinih područja.

Kako talijnski list piše, ako se Minsk izravno uključi u rat, njegove trupe i arsenal bit će ključni za Moskvu. Ova okolnost može potaknuti akcije NATO-a usmjerene na pomoć Ukrajini.

Druga crvena linija

Druga "crvena linija" su vojne provokacije Rusije protiv baltičkih zemalja, Poljske ili namjerni napad na Moldaviju, dodali dodaju izvori, a prenosi La Repubblica.

U februaru je francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) sugerirao da bi zapadne kopnene snage mogle biti poslane u Ukrajinu. Mnoge članice NATO-a, uključujući glavnog sekretara Jensa Stoltenberga i njemačke dužnosnike, odmah su odbacile ovu ideju.

NATO: Svjesni smo svega što Rusija radi

Ranije je NATO osudio rusku intenzivnu aktivnost koja se provodi širom euroatlantskog područja, uključujući na teritoriju NATO-a i preko posrednika.

NATO je preko saopštenja poručio da je svjestan incidenata ruske sabotaže, činova nasilja, cyber i elektroničkih napada, kampanja dezinformiranja i drugih hibridnih operacija u Češkoj, Estoniji, Njemačkoj, Latviji, Litvaniji, Poljskoj i Velikoj Britaniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.