SNAŽNA SIMBOLIKA

EU će zaradom od zamrznute ruske imovine kupiti oružje za Ukrajinu

Pozdravljam politički dogovor o našem prijedlogu da se prihodi od zamrznute ruske imovine koriste za Ukrajinu, rekla je Fon der Lajen

Podrška oporavke Ukrajine. AP

Anadolija

8.5.2024

Zemlje Evropske unije odlučile su iskoristiti zaradu od zamrznute ruske imovine za podršku odbrani Ukrajine, javlja Anadolu.

- Ambasadori zemalja EU-a načelno su se složili oko mjera u vezi s vanrednim prihodima koji proizlaze iz zamrznute ruske imovine - stoji na službenom profilu Belgije, predsjedavajuće EU-om.

Oporavak vojne odbrane Ukrajine

U objavi na društvenim mrežama navedeno je da će novac dobiven iz ruske imovine poslužiti za podršku oporavku Ukrajine i vojnoj odbrani.

- Pozdravljam politički dogovor o našem prijedlogu da se prihodi od zamrznute ruske imovine koriste za Ukrajinu -  poručila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen).

Istaknuvši da će ovaj novac učiniti Ukrajinu i Evropu sigurnijima, Fon der Lajen je istaknula kako to ima i snažnu simboliku.

Zamrznuto oko 200 milijardi eura

Zemlje EU zamrznule su oko 200 milijardi eura ruske Centralne banke zbog rata u Ukrajini. Finansijske institucije koje drže rusku imovinu ostvaruju značajan profit reinvestirajući je kako ona dospijeva.

Oko 180 milijardi eura rezervi ruske Centralne banke koje je zamrznula EU drži Euroclear, belgijski pružatelj usluga kliringa i skrbništva nad vrijednosnim papirima. Dok se imovina institucije u njenom bilansu brzo povećava, Euroclear ostvaruje velike iznose prihoda od kamata. Euroclear je tako prošle godine zaradio više od tri milijarde eura prihoda od kamata na rusku imovinu koja je zamrznuta zbog sankcija EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.