U POJASU GAZE

Erdoan: Netanjahu čini da mu i Hitler zavidi na njegovim genocidnim metodama

Da li je moguće pogledati šta je Izrael mjesecima nanosio ljudima u Gazi i vidjeti da je legitimno da Izrael bombarduje bolnice, ubija djecu

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan. Platforma X

Anadolija

12.5.2024

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) dostigao nivo u svojim genocidnim metodama u Pojasu Gaze koji bi i nacističkog vođu Adolfa Hitlera učinio ljubomornim, javlja Anadolija.

Šta je Hitler radio u prošlosti?

- Da li je moguće pogledati šta je Izrael mjesecima nanosio ljudima u Gazi i vidjeti da je legitimno da Izrael bombarduje bolnice, ubija djecu, tlači civile i osuđuje nevine ljude na glad, žeđ i nedostatak lijekova pod raznim izgovorima? Šta je Hitler radio u prošlosti? On je tlačio i ubijao ljude u koncentracionim logorima - rekao je Erdoan u intervjuu za grčki list "Kathimerini".

Erdoan je kazao da je i Gaza pretvorena u zatvor na otvorenom i to ne samo nakon 7. oktobra, već i godinama prije.

- Nisu li tamošnji ljudi godinama bili osuđeni na ograničena sredstva, skoro kao u koncentracionim logorima? Ko je odgovoran za najbrutalnija i najsistematičnija masovna ubistva u Gazi nakon 7. oktobra? - rekao je Erdoan i dodao da bi i Hitler pozavidio Netanjahuovim genocidnim metodama u Gazi.

Podsjetivši da je palestinski pokret Hamas pristao na katarsko-egipatski prijedlog dogovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze, Erdogan je kazao da Izrael ne želi prekid vatre i da izmišlja izgovore zbog želje da okupira cijelu Gazu.

 Okrutnost i masakr

- Okrutnost i masakr se nastavljaju. Nastavljamo da težimo rješenju. Oni koji podržavaju Izrael moraju preispitati sve ove događaje i biti na strani koja brani mir i spokoj sa osjećajem istorijske odgovornosti - kazao je Erdoan.

Erdoan je za list "Kathimerini" govorio i o tursko-grčkim odnosima i to uoči sutrašnje posjete grčkog premijera Ankari Kiryakosa Mitsotakisa.

Poručio je da će dati sve od sebe da osiguraju da mir i spokoj zauvijek vladaju na obje strane Egejskog mora.

 Odnose dvije zemlje

- Na nama je da ublažimo odnose dvije zemlje, koje neki pokušavaju da stisnu između dva zida i da srušimo zidove predrasuda - poručio je Erdoan.

Također je kazao da je Turska za to da SAD održi svoju politiku ravnoteže u odnosima između Turske i Grčke.

Komentirajući hidrokarbonske aktivnosti i istraživanja na istoku Mediterana, turski predsjednik Erdoan je kazao da bez učešća Turkiye teško da može uspjeti bilo kakav projekt u regiji, prvenstveno na istoku Mediterana.

Erdoan je kazao da smatra da nema potrebe za vize turskim državljanima za grčke otoke.

- Za to ne bi trebalo biti potrebe i Evropska unija bi trebala odobriti liberalizaciju viznog režima za Tursku", poručio je Erdoan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.