ODLUKA SUDA

Njemački sud potvrdio ekstremističku klasifikaciju za krajnje desnu AfD

Obavještajne službe zadržavaju pravo da drže AfD pod nadzorom, što uključuje i prisluškivanje.

AfD: Pojačan nadzor. AP

D. R.

13.5.2024

Njemački viši sud u ponedjeljak je donio odluku da domaće bezbjednosne službe mogu da nastave da tretiraju krajnje desničarsku Alternativu za Njemačku (AfD) kao potencijalno ekstremističku stranku, piše Radio Slobodna Evropa.

Odluka suda znači da obavještajne službe zadržavaju pravo da drže AfD pod nadzorom, što uključuje i prisluškivanje.

Njemačke obavještajne službe klasifikovale su i AfD i njenu omladinsku organizaciju Junge Alternative (JA) kao moguće desničarske ekstremističke grupe.

Pojačan nadzor

AfD, koji je i dalje na vrhu anketa u nekoliko istočnih saveznih država u kojima se održavaju izbore kasnije ove godine, našao se pod pojačanim nadzorom zbog navodnih rasističkih izjava njegovih članova, kao i navoda da u njegovim redovima ima špijuna i agenata Rusije i Kine.

Presuda višeg administrativnog suda u Minsteru potvrđuje raniji nalaz nižeg suda u Kelnu.

Povećana zabrinutost

Glavna politika AfD-a je tvrdolinijski antiimigracioni stav, dok stranka profitira od povećane zabrinutosti mnogih njemačkih glasača zbog sve većeg broja tražitelja azila.

- Presuda potvrđuje ono što smo godinama govorili: AfD je krajnje desničarska stranka koja želi da oslabi našu demokratiju i vladavinu prava - naveo je u saopćenju Feliks Kolb, šef organizacije za borbu grupe protiv ekstremizma Kompakt.

AfD u anketama na nacionalnom nivou ima oko 20 posto glasova, usred velikog nezadovoljstva trostranačkom koalicijom kancelara Olafa Šolca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.