OTKRIO ZLOČINE

Australski zviždač osuđen na skoro šest godina zatvora zbog krađe vojnih dokumenata

Pronađeni vjerodostojni dokazi o nezakonitim ubistvima civila i zatvorenika u Afganistanu od 2007. do 2013. godine

Dejvid Bekbrajd. AP/Rod McGuirk

N. Aj.

14.5.2024

Zviždač Dejvid Mekbrajd (David McBride), bivši vojni advokat koji je pomogao razotkriti tvrdnje o australskim ratnim zločinima u Afganistanu, osuđen je na pet godina i osam mjeseci zatvora. Priznao je krivicu za krađu i dijeljenje vojnih tajni uoči suđenja prošle godine, ali i rekao da je osjećao moralnu dužnost da progovori. Istraga je kasnije pronašla dokaze da su australske snage nezakonito ubile 39 Afganistanaca tokom rata.

Tužitelji su tvrdili da je način na koji je Mekbrajd prikupio, pohranio i potom procurio dokumente ugrozio nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku Australije. Mekbrajd će imati pravo na uvjetnu slobodu nakon 27 mjeseci.

- Nisam prekršio prisegu narodu Australije i vojnicima koji nas čuvaju - rekao je u utorak uoči izricanja presude, javlja BBC.

Mekbrajd je, dok je radio u vojnoj bazi blizu Kanbere, tajno kopirao stotine povjerljivih dokumenata. Kući ih je nosio u ruksaku tokom 18 mjeseci. Prvo je uložio internu žalbu, a onda se obratio policiji i ministru odbrane pa novinarima.

Afganistanski dosjei uključivali pojedinosti o tome da su vojnici navodno prikrivali nezakonita ubistva nenaoružanih muškaraca i djece - uključujući šestogodišnjeg dječaka koji je navodno upucan u snu 2013. godine. Nakon što je priča izašla u javnost, Mekbrajd je pobjegao u Španiju, a policija je u njegovom stanu pronašla četiri kutije povjerljivih dokumenata. Vratio se godinu kasnije te je optužen za krađu imovine Komonvelta, kršenje Zakona o odbrani i otkrivanja povjerljivih informacija. Policija je upala u sjedište medijske kuće koja je objavila informacije, ali pod pritiskom javnosti na koncu su odlučiti da novinare neće optužiti.

U roku od mjesec, nalazi značajne istrage poznate kao Breretonov izvještaj pronašli su vjerodostojne dokaze o nezakonitim ubistvima civila i zatvorenika u Afganistanu od 2007. do 2013. godine. Vlada je također uspostavila Ured posebnog istražitelja kako bi započela kaznenu istragu tih tvrdnji. Do sada je podignuta optužnica protiv samo jedne osobe.

Međutim, unatoč sve većem pritisku, tužitelji nisu odustali od sudskog progona Mekbrajda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.