TRŽIŠTE RADA

Njemački privrednici sve više zabrinuti zbog nedostatka kvalifikovane radne snage

DIHK predlaže da sedmično radno vrijeme bude duže jer bi povećanje od 2,5 sata sedmično odgovaralo oko 1,2 miliona dodatnih pozicija

Tržište rada. Facebook

Anadolija

14.5.2024

Iako na tržištu rada u Njemačkoj ima više od 1,5 miliona slobodnih radnih mjesta, njemački privrednici upozoravaju da se radna mjesta mogu popuniti samo političkim mjerama, javlja Anadolija.

Prema istraživanju koje je provela Njemačka trgovinska i industrijska komora (DIHK) o nedostatku kvalifikovanih radnika, kompanije nedostatak kvalifikovanog osoblja smatraju jednim od najvećih poslovnih rizika.

Njemački poslovni svijet navodi da, između ostalog, starije ljude u zemlji treba ohrabriti da rade duže i povećati mogućnosti brige o djeci, kako bi se popunila upražnjena radna mjesta.

U DIHK-u smatraju da finansijski poticaji mogu pomoći ljudima da ostanu duže aktivni na tržištu rada.

Također napominju da je nezaposlenima u zemlji potrebno osigurati više prilika za obuku i prekvalifikaciju.

DIHK predlaže da sedmično radno vrijeme bude duže jer bi povećanje od 2,5 sata sedmično odgovaralo oko 1,2 miliona dodatnih pozicija sa punim radnim vremenom.

Predsjednik DIHK-a Peter Adrian smatra da je obim nedostatka kvalifikovanog osoblja za poslovanje u Njemačkoj još uvijek potcijenjeno pitanje.

- Ovo predstavlja veliku opasnost za naše kompanije - upozorio je Adrian, dodajući da demografski jaz u zemlji treba smatrati temeljnim zadatkom za vlast.

Podsjetivši da više od 400 hiljada starijih ljudi svake godine napusti tržište rada, Adrian je naglasio da ovaj demografski jaz nastavlja rasti i predstavlja stvarnu prijetnju blagostanju i napretku cijele države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.