IZRAELSKI PREMIJER

Vlada Izraela odbacuje rezoluciju Generalne skupštine UN-a o Palestini

Prijedlog je jednoglasno usvojen, a Netanjahu je tom prilikom naglasio da neće dozvoliti uspostavljanje palestinske države

Benjamin Netanjahu. Anadolija

Anadolija

15.5.2024

Vlada Izraela odbacila je rezoluciju koju je u petak usvojila Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN), a koja se odnosi na ponovno razmatranje kandidature Palestine za članstvo u toj organizaciji i dodjeljivanje dodatnih prava, javlja Anadolija.

Iz Ureda za medije Vlade Izraela navedeno je da je prijedlog premijera Benjamina Netanjahua (Benjamina Netanyahua) da se odbaci palestinska rezolucija koju je usvojila Generalna skupština UN-a stavljen na glasanje na sjednici Vlade.

Uspostavljanje palestinske države

Prijedlog je jednoglasno usvojen, a Netanjahu je tom prilikom naglasio da neće dozvoliti uspostavljanje palestinske države.

- Ni Generalna skupština UN-a niti bilo koja druga institucija, niko nas ne može spriječiti ili spriječiti Izrael da iskoristi svoje osnovno pravo na samoodbranu - rekao je izraelski premijer.

U rezoluciji, koja je usvojena u petak, naglašena je potreba za poštivanjem teritorijalnog integriteta okupiranih palestinskih teritorija, uključujući Istočni Al-Quds (Jerusalem).

Napominjući da je Palestina "kvalifikovana za članstvo u Ujedinjenim narodima" u skladu s članom 4 Povelje UN-a, rezolucija je pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da ponovno razmotri kandidaturu Palestine za članstvo.

Palestina je 2011. godine podnijela zahtjev za punopravno članstvo u UN-u, ali nije dobila potrebnu podršku Vijeća sigurnosti. Palestina je 2012. godine dobila "status stalnog posmatrača" u UN-u.

Revizija palestinskog zahtjeva

Stalni predstavnik Palestine pri UN-u, Riyad Mansour, poslao je pismo generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu (Antoniu Guterresu) 2. aprila, tražeći reviziju palestinskog zahtjeva za članstvo.

Gutereš je 3. aprila pisao Vijeću sigurnosti UN-a i pozvao na razmatranje zahtjeva Palestine.

Vijeće sigurnosti je 8. aprila uputilo zahtjev Palestine Komitetu za prijem novih članova. Nakon dva sastanka, komitet je saopštio da ne može postići dogovor.

Nakon toga, Alžir je 18. aprila Vijeću sigurnosti podnio nacrt rezolucije za članstvo Palestine, na koju su Sjedinjene Američke Države stavile veto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.