U GRADU DAHRANU

Saudijski čelnik i Bajdenov savjetnik za sigurnost o ratu u Gazi: Postizanje dvodržavnog rješenja

Završavaju i široki bilateralni sporazum između SAD i Saudijske Arabije

Muhamed bin Salman. AP

N. Aj.

19.5.2024

Saudijski prijestolonasljednik Muhamed bin Salman (Mohamed) i savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Džejk Salivan (Jake Sullivan) sastali su se kako bi razgovarali o ratu u Gazi i nastojali završiti širok bilateralni sporazum, saopćila je danas saudijska državna novinska agencija.

- Sastanak u saudijskom gradu Dahranu uključuje razmatranje "polufinalne verzije nacrta strateških sporazuma između dviju zemlje, koji su pri kraju - navodi se u saopćenju.

De facto saudijski čelnik i glavni pomoćnik predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) za sigurnost također su razgovarali o potrebi pronalaženja "vjerodostojnog puta za postizanje dvodržavnog rješenja" za Izrael i Palestince te o zaustavljanju rata u Gazi i olakšavanju ulaska humanitarnih snaga pomoći.

Bajdenova administracija i Saudijska Arabija nastoje finalizirati sporazum za američka sigurnosna jamstva i civilnu nuklearnu pomoć dok izraelsko-saudijski sporazum o normalizaciji, zamišljen kao dio bliskoistočne "velike pogodbe", ostaje nedostižan.

Bijela kuća saopćila je u petak da će Salivan posjetiti Saudijsku Arabiju i Izrael kako bi razgovarali o bilateralnim i regionalnim pitanjima, uključujući Gazu i napore za postizanje trajnog mira i sigurnosti u regiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.