MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Turska izražava saučešće Teheranu zbog smrti iranskog predsjednika

Nažalost, vijest o smrti uvaženog predsjednika i ministra vanjskih poslova duboko nas je rastužila

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan. Anadolija

Anadolija

20.5.2024

Turska izražava saučešće Teheranu zbog smrti predsjednika Ebrahima Raisija i njegove pratnje u helikopterskoj nesreći, kazao je turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan, javlja Anadolija.

- Nažalost, vijest o smrti uvaženog predsjednika i ministra vanjskih poslova duboko nas je rastužila. Dijelimo duboku bol prijateljskog i bratskog naroda Irana - rekao je Fidan na zajedničkoj konferenciji za novinare s pakistanskim kolegom u Islamabadu.

Podsjetio je da je ubrzo nakon nesreće u sjeverozapadnoj iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan u nedjelju popodne, Turska mobilizirala svu moguću opremu za pomoć u operacijama traženja i spašavanja.

Predsjednik Raisi, ministar vanjskih poslova Husein Amir Abdulhia (Hossein Amir-Abdollahian) i njihovi pratioci ranije danas proglašeni su mrtvima.

Turski ministar vanjskih poslova govorio jer i o situaciji u Pojasu Gaze.

Rekao je da Turska osuđuje one koji stalno drže predavanja drugima o ljudskim pravima i demokratiji dok su dio zločina koje je počinio Izrael.

Izrael je napao Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra prošle godine. Više 35.400 Palestinaca, većinom žena i djece, od tada je ubijeno, a više od 79.300 je povrijeđeno, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti.

Pakistanski ministar vanjskih poslova Ishaq Dar rekao je da Islamabad i Ankara dijele jedinstven stav protiv islamofobije na međunarodnim forumima.

Dar je kazao da dvije zemlje sarađuju u različitim oblastima, uključujući ekonomiju, trgovinu i odbranu, s ciljem da se obim bilateralne trgovine podigne na pet milijardi dolara.

Turska i Pakistan su "dvije zemlje, ali jedna nacija", dodao je Dar.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.