IZRAELSKI PREMIJER

Netanjahu se prvi put oglasio o nalogu za hapšenje: To je apsurdna odluka

S gađenjem odbacujem poređenje demokratskog Izraela i masovnih ubica Hamasa koje je napravio glavni tužilac haškog suda

Netanjahu: Izdat nalog za njegovo hapšenje. AP

E. Ć.

20.5.2024

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu (Netanyahu) se oglasio prvi put nakon vijesti da će za njim biti raspisan nalog za hapšenje zbog zločina tokom rata protiv Hamasa.

Netanjahu je rekao kako je odluka Karima Kana, glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS), da zatraži izdavanje naloga za hapšenje protiv njega "apsurdna" i da je zbog toga cijeli Izrael na meti.

Odbacio optužbe

- S gađenjem odbacujem poređenje demokratskog Izraela i masovnih ubica Hamasa koje je napravio glavni tužilac haškog suda - rekao je Netanjahu, prenosi "Times of Israel".

Izraelski premijer je istakao kako "ne shvata na koji način Kan upoređuje Hamas koji je ubijao, palio, klao, obezglavljivao, silovao i kidnapovao našu braću i sestre i vojnike IDF koji su vodili pravedni rat".

Zatraženo hapšenje i lidera Hamasa

Podsjetimo, glavni tužilac MKS Karim Kan ranije danas je rekao da su protiv Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta (Gallant) podneseni nalozi za hapšenje na osnovu optužnice zbog ''izazivanja istrebljenja, izazivanja gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namjerno ciljanje civila u sukobu''.

Osim za njih dvojicu, sud je zatražio i hapšenje lidera Hamasa Jahje Sinvara (Yahya Sinwar), Mohameda Deifa i Ismaila Hanijea.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.