DANAS SE OBILJEŽAVA

Svjetski dan kulturne različitosti za dijalog i razvoj

Povod obilježavanja Dana kulturne različitosti bilo je uništavanje statue buda u dolini Bamijan u Afganistanu 2001. godine

Svjetski dan kulturne različitosti. euinfo.ba

I.P.

21.5.2024

Danas se obilježava Svjetski dan kulturne različitosti za dijalog i razvoj, koji je proglasila Generalna skupština UNESCO-a 2002., nakon što je godinu prije, 2001., usvojila Opću deklaraciju o kulturnoj različitosti. Cilj Deklaracije je pomoći državama da u vlastitim sredinama, poštujući i promovirajući kulturnu različitost, stvore uslove za dijalog kultura i civilizacija u uvjetima globalizacije.

Povod usvajanja ove deklaracije i obilježavanja Dana kulturne različitosti bilo je uništavanje statue buda u dolini Bamijan u Afganistanu 2001. godine. Drevne statue izrađene u stijeni u afganistanskoj dolini Bamijan nekada su bile najviše statue buda na svijetu neprocjenjive vrijednosti, ali su zauvijek izgubljene kada su ih talibani digli u zrak.

Poštivanje kulturne različitosti osnova je za život u multikulturalnom svijetu, te predstavlja polaznu tačku za suživot svih ljudi, a ujedno i poštivanje ljudskih prava.

Vezane vijesti
Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.