NA SJEVERU POJASA GAZE

Evakuacija posljednje bolnice koja radi na sjeveru Gaze

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine ubijena su 35.562 Palestinca, uključujući najmanje 15.103 djece i 9.849 žena

Izraelska vojska gađala okolinu. AP

Anadolija

21.5.2024

Nakon što je izraelska vojska gađala okolinu, počela je evakuacija pacijenata i medicinskog osoblja iz "Kemal Advana", posljednje bolnice koja je u funkciji na sjeveru Pojasa Gaze, javlja Anadolija.

Prema informacijama koje je dobio dopisnik AA, izraelska vojska je gađala odjel za prijem pacijenata i hitnu pomoć bolnice "Kemal Advan", uzrokujući velika razaranja na dijelu gdje pacijenti stižu do bolnice.

Iz straha da će izraelska vojska ponovo upasti

Zbog napada izraelske vojske i prisustva izraelskih trupa oko bolnice, uprava bolnice počela je da evakuiše ranjenike, pacijente i medicinsko osoblje, iz straha da će izraelska vojska ponovo upasti ili gađati bolnicu, kao što je to učinila 12. decembra prošle godine.

Nakon što je izraelska vojska opkolila i većim dijelom uništila bolnicu Al-Awde u okrugu Tel ez-Zater u Jabaliji, na sjeveru Pojasa Gaze ne postoji nijedna bolnica koja je u funkciji.

Jučer je izraelska vojska je izvela napad na gornji sprat bolnice Al-Awde.

Uprava bolnice je objavila da medicinsko osoblje ne može pružiti medicinsku pomoć bolesnima i povrijeđenima zbog opsade izraelske vojske.

 Novi kopneni napad

Izraelska vojska je prije deset dana pokrenula novi kopneni napad istovremeno s intenzivnim zračnim napadima na Jabaliju i okolna područja na sjeveru Pojasa Gaze, gdje još uvijek žive stotine hiljada Palestinaca, i zahtijevala evakuaciju mnogih regija i naselja.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine ubijena su 35.562 Palestinca, uključujući najmanje 15.103 djece i 9.849 žena, a ranjeno je 79.652 ljudi.

Prema procjenama palestinskih vlasti, pod ruševinama se još uvijek nalaze hiljade mrtvih.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.