STANJE NA TERENU

Stigle žestoke reakcije iz Izraela na priznanje Palestine od strane Norveške, Irske i Španije: Najavili povlačenje ambasadora

Proteklih sedmica su još dvije države, Slovenija i Malta, poručile da namjeravaju priznati Palestinu

Oštre reakcije iz Izraela. Anadolija

D. R.

22.5.2024

Odluka Norveške, Irske i Španije da priznaju palestinsku državu neće promijeniti stanje na terenu, piše BBC.

Većina svijeta ionako već priznaje Palestinu kao državu. Ranije ovog mjeseca, 143 od 193 članice Generalne skupštine Ujedinjenih naroda glasalo je za pridruživanje Palestine UN-u, a to mogu samo države.

Do jutros je samo devet evropskih zemalja podržalo palestinsku državnost, ali većina njih tu je odluku donijela 1988. godine kada su bile dio sovjetskog bloka. Od zapadnoevropskih zemalja Palestinu priznaje samo Švedska.

Izrael povukao ambasadore

Norveška, Irska i Španija se nadaju da njihov potez neće biti samo simbolična poodrška Palestincima nego i da će ubrizgati zamah u politički proces koji bi mogao pomoći u okončanju sukoba.

Ali većina drugih evropskih zemalja još uvijek vjeruje da bi priznanje trebalo doći samo kao dio dugoročnog rješenja sukoba.

Tako Norveška, Irska i Španija igraju na diplomatsku kartu za koju se nadaju da će je drugi prihvatiti. Ali to neće promijeniti stvarnost na terenu, zaključuje BBC.

Španija, Irska i Norveška objavile su u srijedu da će 28. maja priznati nezavisnu palestinsku državu na što je Izrael odmah reagirao povlačenjem ambasadora iz tih zemalja.

Norveška će priznati postojanje palestinske države od 28. maja, objavio je u srijedu norveški premijer Jonas Gar Stor, unatoč upozorenjima izraelske vlade.

- Vjerujemo da je rješenje sa dvije države u najboljem interesu Izraela - rekao je na posebno sazvanoj press-konferenciji norveški premijer.

Mir i sigurnost

On je dodao da je cilj "ostvariti palestinsku državu koja je politički kohezivna i koja proizlazi iz Palestinske samouprave".

Druge evropske zemlje također su poduzele sličnu inicijativu. Španski premijer Pedro Sančez (Sánchez) jutros je obznanio da će Madrid 28. maja priznati palestinsku državu, a irska vlada sazvala je u srijedu ujutro konferenciju za novinare na kojoj je premijer Sajmon Heris (Simon Harris) objavio da će njegova zemlja također priznati palestinsku državu.

- Puno je razloga za priznanje Palestine, a možemo ih sažeti u tri riječi – mir, pravda i dosljednost, rekao je Sančez zastupnicima u parlamentu, prenosi BBC.

- Moramo se pobrinuti da se rješenje o dvije države poštuje i moraju postojati uzajamne garncije sigurnosti. Od ključne je važnosti da dvije strane pregovaraju o miru i iz tog razloga priznajemo Palestinu, rekao je.

Proteklih sedmica su još dvije države, Slovenija i Malta, poručile da namjeravaju priznati Palestinu, tvrdeći da je rješenje o dvije države ključno za dugoročni mir u regiji.

Nije se morala dugo čekati reakcija Izraela. Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Kac uputio je poziv izraelskim veleposlanicima u Irskoj i Norveškoj na hitne konsultacije nakon odluka dviju država da priznaju Palestinu.

- Šaljem jasnu i nedvosmislenu poruku Irskoj i Norveškoj: Izrael neće šutjeti pred onima koji potkopavaju njegov suverenitet i ugrožavaju njegovu sigurnost. Današnja odluka šalje Palestincima i svijetu poruku da se terorizam isplati, poručio je.

- Nakon što je teroristička organizacija Hamas izvršila najveći masakr Židova od holokausta, nakon što su počinili gnusne seksualne zločine kojima je svjedočio svijet, ove su zemlje odlučile nagraditi Hamas i Iran priznavanjem palestinske države. Ovaj iskrivljeni korak je nepravda prema sjećanju na žrtve 7. oktobra, udarac naporima da se vrati 128 talaca i poticaj Hamasu i iranskim džihadistima, što potkopava priliku za mir i dovodi u pitanje pravo Izraela na samoobranu - naveo je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Kac, a prenosi BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.