PALESTINSKA GRUPA

Hamas: Nismo obaviješteni o nastavku pregovora o prekidu vatre u Gazi

Izrael je u subotu rekao da će indirektni pregovori s Hamasom o sporazumu o prekidu vatre u Gazi biti nastavljeni sljedeće sedmice

Visoki lider Hamasa. Anadolija

Anadolija

26.5.2024

Palestinska grupa otpora Hamas saopćila je u nedjelju da još nije obaviještena od posrednika o nastavku indirektnih pregovora s Izraelom za postizanje sporazuma o prekidu vatre i razmjeni talaca u Pojasu Gaze, javlja Anadolija.

- Nismo dobili ništa od posrednika - rekao je visoki lider Hamasa Izzat al-Rishq.

Izrael je u subotu rekao da će indirektni pregovori s Hamasom o sporazumu o prekidu vatre u Gazi biti nastavljeni sljedeće sedmice.

- Naš zahtjev je potpuni prekid (izraelske) agresije u Pojasu Gaze, ne samo u Rafahu - rekao je Al-Rishq.

Lider Hamasa optužio je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Benjamina Netanyahua) da to izbjegava "kako bi kupio više vremena za produženje agresije".

- Neosporna realnost je da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu odgovoran za smrt talaca i ne pokazuje nikakvu pažnju za njihovu dobrobit ili dobrobit njihovih porodica - dodao je.

Prema izraelskom javnom emiteru "KAN", šef izraelske službe Mossad David Barnea vratio se u subotu iz Pariza, gdje se sastao s direktorom CIA-e Williamom Burnsom i katarskim premijerom Mohammedom bin Abdulrahmanom kako bi razgovarali o nastavku pregovora o prekidu vatre u Gazi.

Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

U Gazi je ubijeno oko 36.000 Palestinaca, velika većina žena i djece, a više od 80.600 ranjeno od oktobra nakon napada Hamasa.

Gotovo osam mjeseci nakon izraelskog rata, veliki dijelovi Gaze su u ruševinama usred blokade hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u posljednjoj presudi naredio Tel Avivu da odmah prekine operaciju u Rafahu, gradu na jugu Gaze u kojem je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.