NAKON POGIBIJE RAISIJA

Ahmadinejad se registrirao kao kandidat za iranske predsjedničke izbore

Bio je poznat po izjavama koje su bile žestoko neprijateljske prema Izraelu, čak je poricao holokaust i pozivao na uništenje židovske države

Mahmoud Ahmadinejad. AP/Vahid Salemi

FENA

2.6.2024

Bivši tvrdolinijaški iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad u nedjelju se registrirao kao kandidat za predstojeće predsjedničke izbore, izvijestili su iranski mediji.

Tokom svoja dva predsjednička mandata od 2005. do 2013. bio je poznat po izjavama koje su bile žestoko neprijateljske prema Izraelu, čak je poricao holokaust i pozivao na uništenje židovske države.

Dok registracija treba biti zatvorena u utorak, oko 20 kandidata do sada je upisalo svoja imena, javio je državni radio.

Državno vijeće čuvara, koje se sastoji od svećenika i pravnih stručnjaka, treba zatim u sljedećih 10 dana odlučiti koji će kandidati biti dopušteni.

U prošlosti su prihvaćani samo kandidati za koje se smatralo da su lojalni sistemu zemlje, a Ahmadinejadovu kandidaturu 2021. vlasti su zabranile.

Stoga ostaje za vidjeti hoće li ovaj put ići naprijed, osobito jer se smatra da je pao u nemilost iranskog establišmenta zbog nedavnih primjedbi koje je dao kritičnih prema vladi.

U Iranu je predsjednik šef vlade, ali ne i šef države, a konačnu vlast trenutačno ima vrhovni vođa Ali Khamenei, kojeg je Ahmadinejad otvoreno izazivao tokom svog vremena na dužnosti.

Promatrači predviđaju da će malo ljudi izaći na glasanje na izborima, a mnogi su Iranci razočarani politikom usred raširene represije.

Parlamentarni izbori ranije ove godine imali su rekordno nizak odaziv od oko 40 posto.

Izbori za 28. juna raspisani su nakon što je dosadašnji predsjednik Ebrahim Raisi poginuo zajedno sa sedam drugih u padu helikoptera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.