PETODNEVNA POSJETA

Ruska podmornica na nuklearni pogon stigla na Kubu: To je demonstracija sile

Neuobičajeno raspoređivanje brodova ruske mornarice tako blizu Sjedinjenih Američkih Država dolazi usred velikih napetosti oko rata u Ukrajini

Ruska podmornica. YouTube

Z. K.

12.6.2024

Ruska podmornica na nuklearni pogon i drugi brodovi ruske ratne mornarice stigli su danas na Kubu u petodnevni posjet tom komunističkom otoku u blizini obale Floride. AFP navodi kako se radi o demonstraciji sile u jeku rastućih američko-ruskih napetosti.

Dolazi usred velikih napetost

Podmornicu Kazan, za koju Kuba kaže da ne nosi nuklearno oružje, pratila je fregata Admiral Gorškov te po jedan tanker za gorivo i tegljač. Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je prije uplovljavanja u Havanu flota "dovršila vježbu korištenja visokopreciznog raketnog oružja".

Neuobičajeno raspoređivanje brodova ruske mornarice tako blizu Sjedinjenih Američkih Država, posebne moćne podmornice, dolazi usred velikih napetosti oko rata u Ukrajini, gdje se vlada koju podržava Zapad bori protiv ruske invazije.

To se također poklopilo sa sastankom u Moskvi između kubanskog ministra vanjskih poslova Brune Rodrigueza i njegovog ruskog kolege Sergeja Lavrova, na kojem bivši hladnoratovski saveznici dodatno jačaju svoje veze.

Rodriguez je tokom sastanka izrazio da Kuba "odbija ideju širenja NATO-a prema ruskoj granici", za što je rekao da je "dovelo do sadašnjeg sukoba u Evropi, a posebno između Moskve i Kijeva", prema saopćenju kubanskog ministarstva vanjskih poslova. Također je pozvao na "diplomatsko, konstruktivno i realno rješenje" krize.

Kazan i Admiral Gorškov, koji je jedan od najmodernijih ruskih ratnih brodova, mogli su se vidjeti u blizini Havane, koja je oko 90 milja (145 km) od vrha Floride. Tanker Pashin i tegljač s izvješenim ruskim zastavama ušli su u luku rano jutros, javlja AFP.

- Sljedećih dana posade brodova i pomoćnih plovila učestvovat će u nizu protokolarnih događanja - navodi se u saopćenju ruskog ministarstva odbrane koje je objavila novinska agencija Interfax.

Kubanska vojska rekla je da je posjet mornaričkog odreda "strogo u skladu s međunarodnim propisima" i da predstavlja znak "historijskog prijateljstva" između Havane i Moskve.

Portparol Južnog zapovjedništva Sjedinjenih Američkih Država rekao je u izjavi: "Nismo iznenađeni ovim s obzirom na dugu historiju ruskih posjeta kubanskim lukama. Iako se položaj naših snaga nije promijenio, ostajemo čvrsto usredotočeni na našu misiju nacionalne odbrane."

Važan klijent

Kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel sastao se prošlog mjeseca s ruskim kolegom Vladimirom Putinom za godišnju vojnu paradu 9. maja na Crvenom trgu ispred Kremlja.

Kubanski predsjednik nedavno poželio Putinu uspjeh u napadu na Ukrajinu

Poželio je Rusiji "uspjeh" u njenoj ofenzivi na Ukrajinu i osudio "geopolitičku manipulaciju" SAD, u komentarima koje je prenijela ruska novinska agencija TASS.

Tokom hladnog rata Kuba je bila važan klijent Sovjetskog Saveza. Razmještanje sovjetskih nuklearnih projektila na otoku pokrenulo je Kubansku raketnu krizu 1962., kada su Washington i Moskva bili blizu otvorenog rata. Odnosi Rusije i Kube postali su još bliži nakon sastanka Diaz-Canela i Putina 2022.

Video pogledajte OVDJE.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.