PODRŠKA PROTIV RUSIJE

Vlada donijela odluku: Litvanija šalje Ukrajini još 14 oklopnih transportera M113

Procjenjuje se da će pošiljka stići u Ukrajinu do kraja ove sedmice

Litvanski transporter M113. MoD/ SSgt. A. Čemerka

E. Ć.

12.6.2024

Vlada Litvanije je danas donijela odluku o prebacivanju 14 jedinica oklopnih transportera M113 Oružanim snagama Ukrajine. 

Procjenjuje se da će pošiljka stići u Ukrajinu do kraja ove sedmice. Vozila se prenose na bespovratnoj osnovi kao doprinos Ukrajinskoj koaliciji za razminiranje koju LitvaNIJA zajedno s Islandom vodi u jačanju sposobnosti razminiranja ukrajinskih oružanih snaga. 

- Koalicija ima za cilj konsolidirati i koordinirati potporu koju Ukrajini isporučuju ili planiraju donatori, kako za vojno tako i za humanitarno razminiranje.

Transfer M113 pokrenuli su Ministarstvo nacionalne odbrane i Litavske oružane snage kao odgovor na zahtjev Vlade Ukrajine saveznicima i opću podršku Ukrajini u suprotstavljanju ruskoj agresiji.

Ministar odbrane Litvanije sutra će L. Kasčiūnas prisustvovati Kontakt grupi za odbranu Ukrajine i sastancima Vijeća NATO-Ukrajina u Briselu gdje će se raspravljati o potrebi Ukrajine za vojnom podrškom, predstaviti najnovije planove pomoći saveznika i raspravljat će se o pripremama za NATO samit u Vašingtonu u julu mjesecu - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.