BIH

Djevojčici iz Viteza stanje pogoršano: Roditelji mole za skupu hranu bolesnoj Almiri

Almira Patković sa majkom: Već prošla nekoliko operacija

Piše: D. PUCAR

1.2.2018

Nakon što se Vitez ujedinio u pomoći šestogodišnjoj Almiri Patković, koja je zbog dijagnoze akutnog megakolona, odnosno nedostatka debelog crijeva, već prošla nekoliko operacija ugrađivanja kolostoma - crijeva na stomaku, koje su joj za sada spasile život, Almirino stanje ponovo se pogoršalo i trenutno je u Sarajevu na ispitivanjima.  

Njena majka, također Almira, kaže da djevojčica u posljednje vrijeme trpi bolove.

- Često ima bolove, povraća, lokalni ljekari kažu da joj bez kolega iz Sarajeva ne smiju dati ni antibiotike ni tablete protiv bolova. Ne bi se to smjelo dešavati, moramo u Sarajevu sve ispitati - kazala je Patković.

Djevojčica, zbog infekcije crijeva, mora koristiti skupu bezglutensku hranu, a ne smije konzumirati ni mlijeko i mliječne proizvode. Sad troši hranu, koja košta 100 KM po kutiji i traje joj dva i po dana.

- Suprug i ja nigdje ne možemo naći posao. Ljudi se nude pomoći, ali mi od novca nemamo ništa, jer ovdje ne možemo kupiti hranu za Almiru. Za sebe imamo hljeba i luka, ne treba nam više, ja pletem i po selu prodajem to što ispletem da šta zaradim. Najviše bi nas obradovala donacija u hrani za kćerku, sve što je bezglutensko, bezlaktozno, čak i pelene, sve nam to treba - rekla je Patković.

Već izgubili dvoje djece

Patkovići su od iste dijagnoze već izgubili dvije djevojčice, jedna je živjela pet, a druga četiri mjeseca. Almirin muž bio je prije 20 godina tehnološki višak u lokalnoj komunalnoj firmi, a danas je bubrežni bolesnik, kojeg niko ne želi zaposliti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.