BIH

Za operaciju petogodišnje Lamije Odobašić potrebna je 121.000 eura

Piše: B. ŠIŠIĆ

22.2.2018

Na dječiju bolest i patnju mnogi su osjetljivi. Potvrde za to dobivamo skoro svaki dan. Zbog bolesnih beba, Arslana i Aleksandra, udružio se cijeli region i dijaspora i niko nije pitao za vjeru i naciju. 

Mnogi su donirali novac od srca, onoliko koliko je ko mogao. I ovo je jedna tužna priča o petogodišnjoj djevojčici Lamiji Odobašić iz Turbeta, iz sela Bijelo Buče.

Umjesto da se raduje životu, igri s ostalom djecom, pripremama za školu, ova nadasve preslatka i hrabra djevojčica bori se za opstanak u životu. 

Naime, Lamija je došla u njemački grad Hajdelberg kako bi joj ljekari na toj univerzitetskoj dječijoj klinici pokušali vratiti normalno djetinjstvo, da opet bude vesela i nasmijana djevojčica.

- Lamija od rođenja ima tu nesreću da su joj jednjak i dušnik spojeni, odnosno zajedno srasli. 

Zbog toga joj pluća ne rade punim kapacitetom. Ustvari, lijeva strana pluća joj uopće ne radi, a desna je svakim danom sve slabija i slabija. Prema ljekarskoj prognozi, Lamija mora pod hitno biti operirana, ali nedostaju novci za tu operaciju. 

Ja se ovim putem obraćam svim ljudima dobre volje, a posebno onima koji žive u dijaspori, da pomognu onoliko koliko mogu. I jedan euro, ako je od srca i s halalom, nam je dobro došao. Za Lamijinu operaciju potrebna je 121 hiljada eura, a njeni roditelji taj novac nemaju. Nadam se i vjerujem u dobrotu i merhametluk naših ljudi, i da će pomoći Lamiji da se vrati u normalan život - ispričao nam je Lamijin amidža Alen Odobašić. 

Lamija s amidžom Alenom

Petogodišnja Lamija sve pretrage i boravak u bolnici podnosi hrabro, a kako je kratko izjavila, velika joj je želja da može normalno, kao i svi njeni vršnjaci koji su zdravi, da diše, da se prepusti igri i dječijim radostima, bez straha od smrti.

Kulturno sportska zajednica Bosne i Hercegovine iz njemačkog grada Hanau na njihovoj redovnoj godišnjoj manifestaciji, gdje će nastupati Zlata Avdić i Asim Bajrić, 03.03.2018. godine, organizirat će i prikupljanje dobrovoljnih novčanih sredstava za Lamiju.

Svi oni koji žele da pomognu izlječenju Lamije Odobašić dobrovoljne novčane priloge mogu da uplate na račun:

Alen Odobašić

DE09509500680007325905

BIC HELADEF1BEN

Verwendungszwek: Lamija Odobašić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.