BIH

Boris Johnson za "Avaz": Prioritet za lidere u BiH treba biti smanjenje nezaposlenosti mladih

Boris Johnson za Džonson: Uvijek ćemo biti predani prijatelj i partner na Balkanu

8.4.2017

Razgovarao: Sead NUMANOVIĆ 

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Boris Džonson (Johnson), nakon dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini, dao je ekskluzivni intervju za „Dnevni avaz“.

On je poziciju šefa britanske diplomatije preuzeo u julu prošle godine i posjetom BiH na neki je način zaokružio turneju po balkanskim zemljama u vrijeme kada njegova domovina započinje pregovore o napuštanju Evropske unije.  


Poziv investitorima

Džonson je tokom dvodnevnog boravka u Sarajevu imao niz sastanaka sa bh. zvaničnicima, ali i privrednicima i talentiranim mladim ljudima. Na kraju posjete on je videoporukom pozvao britanske investitore da znatnije ulažu u BiH.

Nedavno je premijerka Tereza Mej (Theresa May) najavila samit o zapadnom Balkanu za narednu godinu u Londonu. Šta je cilj tog skupa?

- Ujedinjeno Kraljevstvo poslat će snažnu poruku našeg kontinuiranog angažmana u regionu time što će biti domaćin samita o zapadnom Balkanu 2018. godine. Kao što je naša premijerka rekla, Ujedinjeno Kraljevstvo povećat će svoj fokus na zapadni Balkan. Samit će pomoći da se dalje radi na našem zajedničkom cilju garantiranja stabilnosti zapadnog Balkana. Također, nadamo se da ćemo se fokusirati na poboljšanje regionalne infrastrukture, stvaranje prilika za mlade i jačanje digitalne povezanosti.

 Ali, s izlaskom Velike Britanije iz EU (Brexit), je li i ta ideja mrtva?

- Nije. Ujedinjeno Kraljevstvo znatno ulaže u BiH duže od 20 godina i to se neće promijeniti nakon što mi napustimo EU. Želimo vidjeti BiH kao stabilnog, sigurnog i prosperitetnog partnera u srcu Evrope. Naša inicijativa dobila je međunarodnu podršku i uvjeravam vas da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti podržavati napredak BiH nakon Brexita.


Neophodne reforme

Ipak, Velika Britanija napušta EU. Da li da i BiH zaustavi ili obustavi svoj put prema Uniji?

- Na građanima BiH je da odaberu svoju budućnost. Jasno je, međutim, da u cijeloj BiH postoji vrlo snažna podrška za članstvo u EU. Proces pristupanja EU osnova je za postizanje sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta u BiH. Mi ćemo nastaviti da vam pomažemo da implementirate neophodne reforme i da budu ispunjeni uvjeti koji će vas tamo dovesti.

Koje su to reforme? Koje korake BiH treba poduzeti kako bi ubrzala svoj put ka Uniji?

- Mislim da prioritet za lidere u BiH treba biti smanjenje nezaposlenosti mladih, što bi pomoglo da se zaustavi odlazak talentiranih mladih ljudi. Jedini realan način da budu otvorene hiljade novih radnih mjesta jeste da se pomogne rast biznisa. U tome i mi pomažemo. Ujedinjeno Kraljevstvo uložilo je u programe u BiH kako bi se ohrabrile investicije i olakšalo pokretanje novih kompanija.

Bilo je inspirativno sastati se s mladim ljudima koji koriste ove prilike. Također bih ohrabrio bh. političare da pomire svoje razlike i da prestanu koristiti etnicitet za stvaranje podjela. Trebaju se usmjeriti na stvaranje prosperitetne, stabilne i demokratske BiH.


Globalna sila

Koliko će Velika Britanija biti jaka nakon Brexita? Neke procjene kažu da bi vas izlazak iz EU mogao koštati desetine milijardi funti. Kako, bez kišobrana EU, Velika Britanija kani raditi i očuvati jak utjecaj Londona na Balkanu?

- Potpuno sam uvjeren da ćemo pregovorima doći do sjajnog dogovora o slobodnoj trgovini sa EU i izgraditi nove trgovinske veze u cijelom svijetu. Britanija jeste i ostat će globalna sila. Mi ćemo uvijek biti predani prijatelj i partner na Balkanu. 


Vi ste za nas ključni partner

Osim balkanskog samita naredne godine, kako će prisustvo Velike Britanije u BiH sada izgledati? Neke nove inicijative? Prijedlozi? Planovi?

- Ujedinjeno Kraljevstvo nastavit će ulagati u BiH, jer mi vjerujemo da ste vi ključni partner. Ako BiH implementira esencijalne reforme, onda će moći otključati svoj puni potencijal.

Tokom posjete, lično sam vidio cijeli spektar britanskih projekata. Pomažemo obuku vaših Oružanih snaga, jačanje vašeg pravosuđa i poboljšanje vaših sigurnosnih i policijskih snaga u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala.   

Mi ulažemo u neke od vaših najtalentiranijih mladih ljudi putem ambasadinog Fellowship programa i Chevening stipendija za postdiplomske studije. 

Želimo ojačati i naše trgovinske veze i poboljšati poslovnu klimu.

Izuzetno mi je drago da je nedavno Jaguar Land Rover otvorio predstavništvo u BiH i uživao sam u vožnji jednog od njihovih automobila tokom moje posjete.

S vama radimo i na transportnim i energetskim strategijama, kao i na novom sistemu online registracije kompanija. Krajem ove godine, planiramo u Londonu održati konferenciju o trgovini i investiranju, kao dio priprema za samit iduće godine.

Zbog svega ovoga, oduševljen sam što su naši odnosi odlični. 


Ukloniti prepreke privrednom rastu

Šta su učinci britansko-njemačke inicijative za BiH?

- Ovu inicijativu počeli smo s Njemačkom 2014. godine kako bismo ubrzali reforme u BiH. Neke prepreke rastu privatnog sektora su uklonjene i BiH se prijavila za članstvo u EU. 

No, mi mislimo da vaše vlade na svim nivoima mogu uraditi više. Daljnja reforma ključna je za otključavanje punog potencijala BiH. 


O sankcijama Dodiku

Početkom godine SAD su stavile predsjednika entiteta RS Milorada Dodika na crnu listu. Kada će im se Velika Britanija pridružiti?

- Dijelimo zabrinutosti koje su dovele do toga da SAD uvedu sankcije protiv predsjednika Dodika. Nezakoniti referendum prošle godine u RS bio je namjeran pokušaj podrivanja vladavine prava i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Za sada, mi i naši evropski partneri ostavili smo otvorena vrata predsjedniku Dodiku da se vrati na konstruktivniji put, i nadamo se da će to i uraditi. Mi želimo vidjeti jaku i uspješnu RS kao dio jake i uspješne BiH.   


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.