BIH

Kainz: Beč potencijalno mjesto za sjedište Evropske agencije za lijekove

Fena

30.7.2017

Beč je potencijalno mjesto, među 23 grada u konkurenciji, za buduće sjedište Evropske agencije za lijekove (EMA) s obzirom na to da to više ne može biti London zbog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Potvrdila je to u intervjuu za Fenu glasnogovornica Privredne agencije Beča Uschi Kainz, nakon susreta predstavnika ove agencije i delegacije EMA-e u Beču.

- Delegacija EMA-e je došla da bi detaljno vidjela sve nekretnine koje je Beč stavio kao potencijalne lokacije za sjedište EMA-e. Oni traže posebno okruženje ureda i  mogućnosti za održavanje konferencija. Sedmično imaju oko 700 međunarodnih posjetilaca, te održavaju dosta razgovora o osjetljivim temama za ljudsko zdravlje. Zato nekretnine koje izaberu moraju udovoljiti posebnim uvjetima – kazala je Kainz.

S obzirom na to da Beč ima dinamično tržište nekretnina uspjelo se pronaći osam lokacija, odnosno nekretnina koje  udovoljavaju zahtjevima EMA-e.

- Oni traže objekt s 26.500 kvadratnih metara koji mora biti useljiv do aprila 2019. godine, s centralnom lokacijom i odličnom putnom konekcijom s aerodromom – dodaje Kainz.

Glavna zadaća EMA-e je da štiti i promiče javno zdravlje i zdravlje životinja na temelju ocjena i nadzora lijekova u humanoj i veterinarskoj medicini.

- To područje biomedicine Beč je prepoznao da ima veliki potencijal o čemu govori podatak da je u posljednjih 20 godina grad uložio 250 miliona eura, potencijalnim sredstvima i na način da je stavio na raspolaganje infrastrukturu. To je svjesno učinjeno, te sada nakon jednog dugog puta vidimo koliko je Beč dobro postavljen što se tiče biomedicine u Evropi – ističe.

Radi što bolje prezentacije svih mogućnosti grada, Privredna agencija Beča provodi projekt EMAzing Vienna, u okviru kojeg je predstavljen cijeli paket koji Beč nudi kao potencijalno mjesto za novo sjedište EMA-e.

Agencija je, između ostalog, zadužena za znanstveno ocjenjivanje zahtjeva za odobrenje i stavljanje medicinskih proizvoda na evropsko tržište. Od 1995. EMA je odobrila više od 1.000 lijekova na tržištu zemalja EU koje broji više od 500 miliona ljudi.

U tom pogledu, Kainz naglašava da je EMA prije nekoliko dana odobrila jedan lijek protiv moždanog tumora kod djece, koji je razvila bečka, biotehnološka kompanija Apeiron Biologies.

 - Osim toga, kompanija Boehringer Ingelheim, jedna od vodećih u farmaceutskoj industriji, ulaže 700 miliona eura u proizvodni pogon za biofarmaceutske lijekove, što također pokazuje dobru poziciju Beča u odnosu na druge konkurentske gradove – dodaje.

Proces preseljenja iz Velike Britanije, kako je najavljeno, mora se obaviti transparentno i što je prije moguće.

- Odluka o budućem sjedištu Evropske agencije za lijekove bit će donesena u Evropskom parlamentu u jesen ove godine  – poručila je u intervjuu za Fenu glasnogovornica Privredne agencije Beča.

EMA je utemeljena 1995. i jedna je od najvažnijih među 40 agencija EU. Godišnji budžet Agencije veći je od 300 miliona eura, a zapošljava 890 visokokvalificiranih osoba (623 žene i 270 muškaraca) iz članica EU. Agencija ima sedam panela i mrežu od 3.700 znanstvenih eksperata iz zemalja EU koji se u sjedištu EMA-e sastaju na dnevnoj bazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.