BIH

EKSKLUZIV| Ana Brnabić, premijerka Srbije, za "Avaz": Opredijeljeni smo da nastavimo dobru saradnju sa BiH

Brnabić: Dobro je da se balkanski premijeri često viđaju

Piše: S. NUMANOVIĆ

3.8.2017

Srbija ne isključuje mogućnost uvođenja kontramjera na odluku Republike Hrvatske da za 22 puta poveća carine na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz regiona, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić u kratkom ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz". Ona se nada da će se rješenje postići što prije. Ali, govoreći za naš list na marginama samita Jadranske povelje u Podgorici, kaže da je država dužna zaštititi svoje poljoprivrednike i privrednike.

Razgovor s Plenkovićem

- Mi ne želimo posezati za kontramjerama. Ne bih išla u to. Srbija je dokazala da je konstruktivna, tolerantna, a u posljednjih nekoliko godina i da je jako fleksibilna. U ovom trenutku ne bih razmišljala, dakle, o kontramjerama. Ali, ako se odluka Hrvatske ne promijeni, ako se ovo ovako nastavi, mi ćemo morati zaštititi naše proizvođače i naše izvoznike - izjavila je Brnabić za „Avaz“.

Ona je rekla i da je o ovom problemu jučer razgovarala s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

- Nadam se da će se rješenje naći što prije. Ili u dijalogu Srbije i Hrvatske ili kroz razgovore Hrvatske sa zemljama regiona.

Ako to ne bude moguće, sigurna sam da će Evropska komisija reagirati, jer se radi o jasnom kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA).

Problem nije samo u povećanju od 22 puta, već je riječ o takvoj mjeri koja carinske namete poskupljuje za 22 puta po biljnoj vrsti, što mjeru koja je inače loša, čini drakonskom. Jer, vi u jednom šleperu imate nekoliko biljnih vrsta i na svaku od njih su carinski nameti povećani drastično, a to znači da je ukupna cijena mnogostruko veća od 22 puta - kaže Brnabić.

Bez najave

Ona ističe da zvanični Zagreb čak nije ni najavio ovu mjeru državama u regionu, nego su izvoznici dočekani na graničnim prijelazima.

- Takvo ponašanje apsolutno nije u skladu s predvidivošću poslovanja, ali ni s razgovorima o ekonomskoj saradnji i razmjeni, o čemu pričamo već dva puta u posljednjih mjesec dana - ovdje u Podgorici i nedavno na samitu zapadni Balkan - Evropska unija u Trstu – kaže Brnabić. 

Odgovarajući na pitanje kada planira posjetiti Bosnu i Hercegovinu, s obzirom na to da joj je upućen zvanični poziv, premijerka Srbije rekla je da je dobra stvar regionalnih susreta i to da se balkanski premijeri dosta često viđaju.

-  Loša stvar je da toliko putujemo da nemamo vremena za bilateralne susrete i razgovore.

Srbiji i Vladi Srbije Bosna i Hercegovina je jako važna. Opredijeljeni smo da nastavimo dobru saradnju sa BiH. Razgovaram s mojim kolegom Denisom Zvizdićem i pričali smo o posjeti. Nadam se da će se ona desiti uskoro - rekla je Brnabić u kratkom razgovoru za "Dnevni avaz".




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.