BIH

Bajramski intervju | Mr. hfz. Mensur Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese i glavni imam Begove džamije: Odlazak omladine iz BiH najveći nam je problem

Ef. Malkić: Trebamo mijenjati sebe

Piše: Avaz.ba

1.9.2017

Razgovarala: Amina NUHANOVIĆ

Kurban trebamo doživljavati i kao svojevrstan vid zahvale Allahu, dž. š., na Njegovim blagodatima darovanim čovjeku, kazao je u intervjuu za „Dnevni avaz“ mr. hfz. Mensur Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese i glavni imam Begove džamije u Sarajevu.

Kako potcrtava, Kurban-bajram, uz Ramazanski bajram, zasigurno jeste jedan od najvećih muslimanskih blagdana ili mubarek dana. Dodaje da se Kurban-bajram naziva i Hadžijski, jer upravo u ovim danima muslimani koji su doputovali u Meku obavljaju hadž, petu islamsku dužnost.

Rješenje problema

- Kurban-bajram je vrijeme kada muslimani prinose kurbane, žrtvu, radi stjecanja Allahove, dž. š., bliskosti i naklonosti. Smisao klanja kurbana ogleda se i u tome što prinošenjem žrtve oživljavamo sunnet, praksu vođe pravovjernih, Allahovog, dž. š., prijatelja i poslanika, Ibrahima, a. s. Osim toga, ovim činom obezbjeđujemo bogatiji ručak na Bajram, kako za kućnu čeljad tako i za prijatelje, komšije, a posebno za siromahe – kaže Malkić.

Šta je potrebno mijenjati kako bismo imali bolje društvo i zajednicu u kojoj živimo? U kakvom ozračju muslimani u BiH, posebno u RS, dočekujemo ovaj blagdan?

- Trebamo mijenjati sebe, nabolje, i težiti osobnom napretku na svim poljima, a vezati se za porodicu i zajednicu, držati se islamskih vrijednosti, njegovati porodične vrijednosti. Shodno tome kako pristupamo životu, porodici i zajednici, u takvom ozračju ćemo i dočekati Bajram. Ako smo zatvoreni i nezainteresirani za rješavanje problema koji se javljaju, ako smo nezadovoljni, onda ni bajramsko veselje ne može puno pomoći, ali može biti iskra koja će takve pokrenuti...

Ako smo raspoloženi, zainteresirani za rješavanje i prevazilaženje problema, ako smo otvoreni za nove ideje, Bajram nam dođe kao još jedan novi poticaj, dodatna energija koja će nas dalje voditi i usmjeravati. U kakvom je ko stanju, svako od nas dobro zna.

Brojni problemi tište građane BiH, mladi odlaze, posla nema, siromaštvo raste... Kako gledate na trenutno stanje u zemlji, šta treba mijenjati?

Svjetski trend

- Čini mi se da je, trenutno, najveći problem u tome što znatan broj naše omladine, u potrazi za radnim mjestom i boljim uvjetima za život, odlazi iz naše domovine. Odlaze i Bošnjaci, i Srbi, i Hrvati, i ostali, ne zna se ko više odlazi iz ove - jedne od najboljih zemalja na svijetu za život, kako često ističu i gosti i domaće stanovništvo.

Već godinama to je trend u svijetu. S Bliskog istoka, zbog ratova, gledamo kako kolone izbjeglica bježe, spašavaju svoje živote i živote svojih najmilijih. Iz Afrike glad i socijalni nemiri natjerali su bespomoćne da se čamcima prebacuju do obala Evrope. A iz bogatih evropskih zemalja se, opet tražeći još bolji posao i bolju zaradu, prebacuju u SAD, Kanadu, Australiju ili u Ujedinjene Arapske Emirate.

Dakle, jednostavno, svjetski trend jeste kretanje, preseljavanje iz jednog kraja svijeta u drugi, u težnji za boljim standardom, prosperitetom. No, naravno, zabrinuti smo i teško nam pada kada saznamo da članovi naših užih i širih porodica, nakon dugotrajnog traganja za poslom, za radnim mjestom, umorni od tog traganja odustaju i donesu odluku da napuste svoju domovinu i svoju familiju.

Koja ja Vaša bajramska poruka?

- Islam nas uči da, prije svega, treba biti čovjek i to čovjek koji je pokoran svome Stvoritelju. Bez obzira na to šta smo u životu i šta radimo, trebamo biti ljudi, trebamo biti humani i trebamo pokušati razumjeti drugoga i drugačijega, jednostavno biti otvoreni i zračiti ljubavlju prema ljudima. Svi ćemo dočekati kraj života, i šta na kraju od života čovjek ima – ako ima koja lijepa riječ, ako ima koje dobro djelo učinjeno – to je ono što imamo, to ostaje, a sve drugo je prolazno, nepovratno, od danas do sutra, kako mi u Bosni kažemo.

Na kraju, bajramska poruka, kur'anska poruka: „Ljudima lijepe riječi govorite i natječite se u dobru i dobročinstvu.“ Bajram šerif mubarek olsun svim muslimanima i muslimankama! Molim Allaha, dž.š., da nas pomogne u napretku i da sljedeće bajrame dočekujemo u puno ljepšem ozračju i puno boljim prilikama!


Položaj Bošnjaka u RS  

- A Allah, dž. š., najbolje zna naša stanja i poručuje nam i opominje nas da „neće izmijeniti stanje jednog naroda dok taj narod ne izmijeni sam sebe“. Bošnjaci muslimani u RS već su dugo u stanju nade za bolje sutra i povratak mlađih članova njihovih porodica, zato Bajram čekaju s dodatnim ushićenjem i radošću zbog susreta s njihovim najdražima koji dođu u Bosnu i Hercegovinu za dane Bajrama – kaže Malkić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.