BIH

Dragan Stojković Bosanac tradicionalno ljetuje u Glavatičevu kod Konjica: Za mene je provod čista voda, hladna noć za spavanje i smijeh

Fuad FOČO. Stojković u Glavatičevu: Uživao u svakom trenutku

Piše: Edina BAKIĆ

4.9.2017

Razgovarala: Edina BAKIĆ 

Dragan Stojković Bosanac, poznati kompozitor, producent i harmonikaš, ljeto provodi u selu Glavatičevo pored rodnog Konjica, a kada se nagomilaju obaveze, vrati se u Beograd, gdje živi više od 40 godina.

Tokom njegovog nedavnog boravka u Glavatičevu ekipa „Dnevnog avaza“ posjetila je popularnog kompozitora, koji nas je srdačno dočekao i ugostio.

Već nekoliko godina tradicionalno sa suprugom Dunjom ljetuje u ovoj prirodnoj oazi, a, kako kaže, nikad mu nije dosadno. Ako se ne kupa u Neretvi, onda peca ribu ili se druži s prijateljima.

U razgovoru za „Dnevni avaz“ govorio je o protekloj sezoni muzičkog takmičenja „Zvezde Granda“, vremenu provedenom u Hercegovini, porodici, muzičkoj sceni... Ovom prilikom Stojković se prvi put oglasio o lažnim vijestima o njegovoj smrti, a koja je plasirana s lažnog profila finaliste iz posljednje sezone „Zvezda Granda“ Armina Dedića.

Dragi ljudi

Također nam je otkrio na koji je način izgubio 13 kilograma.

- Primijetio sam da sam se puno udebljao, još tokom posljednje sezone „Zvezda Granda“. Kada sam vidio fotografije od prošle godine kada sam boravio u Glavatičevu, shvatio sam da to nije dobro. Jednostavno sebi sam rekao da je dosta. Od februara sam na dijeti, što se i primijeti. Jedem svaki dan dvoje prženih jaja s lukom, hljeb od heljde i po jedan komadić mesa. Za pet mjeseci smršavio sam 13 kilograma. Ljekari su mi, također, rekli da je dijeta zdrava, s tim da sam izbacio šećer iz upotrebe. Najvažnije je ne jesti pitu i hranu od bijelog brašna, to se baš lijepi i goji - govori nam Stojković.

Kako provodite vrijeme u Glavatičevu?

- Uglavnom se družim s prijateljima, a s vremena na vrijeme odem do Konjica da bih gazdi oslobodio apartman na nekoliko dana. Za mene je provod čista voda, hladna noć za spavanje i smijeh u krugu dragih ljudi. Sve to nazivam pravim odmorom, ništa drugo mi i ne treba. Uglavnom, ovdje se družim s ljudima koji me znaju i poštuju, kao i ja njih. Onda dolaze turisti iz različitih mjesta pa me prepoznaju, traže da se slikaju, sve to je vrlo zabavno i simpatično.

Kada kreću poslovne obaveze?

- U redakciji Radija Beograd, gdje radim, moram biti 5. septembra, a ono što javnost posebno zanima je nova sezona „Zvezda Granda“, čije snimanje počinje 12. septembra, tako da bi prikazivanje na malim ekranima, vjerovatno, trebalo početi prvih dana oktobra.

Prava istina

Dosta je bilo govora o lažnoj vijesti o Vašoj smrti koja se nedavno pojavila. Jeste li saznali ko stoji iza toga?

- Stvarno ne znam ko je maloumnik koji je to uradio. Opet, s druge strane, ne znam šta je tu prava istina i sve je moguće.

Kako ste reagirali kada ste pročitali tu vijest?

- Jedino mi je bilo drago što sam shvatio da bi me ljudi žalili. Prošao sam tu fazu i više mi nije bitno šta će dalje biti. Moju djecu su zvali prijatelji i brojni novinari da bi pitali šta se dešava, je li im tata dobro. Toliko je bilo ozbiljno da su im pojedinci i saučešće izjavili. Zbog toga se nadam da će se sve to raščistiti i riješiti u skorije vrijeme.

Jeste li tokom ljeta u kontaktu s članovima žirija „Zvezda Granda“?

- Taman posla, godinu ih gledam, zar mi nije dosta! Vidi ove ljepote ovdje, zamisli da mi se neko od njih pojavi, skočio bih na glavu u Neretvu.

S kime u Beogradu provodite vrijeme?

- Provodim s ljudima koji nisu iz ove oblasti i ljudima kojima značim nešto mimo muzike i koji meni znače. Mislim da se moje vrijeme u ovoj oblasti polako privodi kraju. Treba pustiti mlađe da rade i napredaju. Trenutno imam neka druga zanimanja i interesiranja, bolje i to nego baviti se muzikom na način - skini se, obuci se, lezi, ustani i slično. Možda sam staromodan, ali ne želim da pratim takvu estradu.

Komponirate li nešto novo?

- Ne komponiram, ali ću raditi aranžman za Damira Džakmića, koji je bio jedan od finalista u posljednjoj sezoni. S Halidom Bešlićem sam nešto dogovarao, ali sve je ostalo na tome, nekako smo se razišli što se posla tiče. Inače, Halid i ja imamo zdravo i kvalitetno prijateljstvo.

S namjerom ste smršavili, a kako Vas zdravlje služi?

- Dobro sam, starački živim. Ja sam vam kao auto od 10 godina, starim, ali i dalje u dobrom stanju.

Pažnja fanova

Odete li nekad na planinu?

- Rijetko, prijatelji često odu na Tisovicu, ali ja ne mogu. Nemam neki osjećaj prema planini, jer mjesto koje nema rijeku ne priznajem. Može biti najljepše, ali bez rijeke nema života i svakako Neretva je broj jedan.

Koji je najljepši način za odmor?

- Što manje koristiti telefon, biti pored bistre vode, ženu zamoliti da vas što manje maltretira i dobra klopa, naravno. U mojim godinama jedino se hrana ne opire, sve drugo mi kontrira.

Godi li Vam pažnja fanova?

- Nekad kad ustanem na lijevu nogu, bude mi malo tegobno. No, da budem iskren, kao svakom normalnom čovjeku, to mi prija. Rijetko odbijem ljude kada traže da se slikamo, jer to je najmanje što mogu učiniti za njih. Tako nedavno na svadbi u Gradačcu prilaze mi neke mlade djevojke, hoće da se slikaju i sve to je bilo lijepo. Tako u jednom trenutku kažem: „Hvala ti, Bože, na ovome, ali što mi nisi dao prije 40 godina?“

Kako trošim korake

Razmišljate li o penziji?

- U decembru 2018. godine idem u penziju i od tog trenutka počet ću voditi računa o tome kako trošim korake. Odlučio sam, kada se to desi, da ću pola godine boraviti u Beogradu, a pola u Bosni i Hercegovini.

Djeca čuvaju kuću u Beogradu

Dolaze li Vam djeca u Konjic?

- Da. Aleksandar je bio ovdje tri sedmice, sunčao se svaki dan i uživao u lijepom vremenu. Aleksandra je snimala spot u Splitu za neku duetsku pjesmu. Uglavnom, čuvaju kuću u Beogradu dok nas nema.

Volim burek

- Kad sam u BiH, najviše volim pojesti burek, kao i ribu. Imam ružan običaj da, kada mi neko nešto ponudi, a ja uzmem samo da probam, onda ne mogu odoljeti i na kraju sve pojedem - govori Bosanac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.