BIH

Radončić za N1: SBB je spriječio Bakira da negira potpis svog oca Alije!

N1

12.9.2017

Fahrudin Radončić, lider SBB-a i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, gostujući u emisiji „Dan uživo“ na Televiziji N1, veoma otvoreno i konkretno govorio je o aktuelnoj situaciji u BiH, odnosima u koaliciji sa SDA, problemima koje je izazvala najava gradnje Pelješkog mosta te brojnim drugim temama.

Na pitanje novinarke Emele Burdžović kako komentira situaciju u vezi Pelješkog mosta, s obzirom da je na prošloj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, potpisana deklaracija i da je SBB, također, potpisnik, Radončić je odgovorio:

- Nismo htjeli da potpišemo, a sad ću vam i reći zašto. SDA je dala jedan prijedlog, odnosno spisak od kojih jedan djeluje politički suludo. Tamo je traženo da BiH izađe iz međudržavnog ugovora, koji su potpisali 30. jula 1999. godine, predsjednik Tuđman i predsjednik Izetbegović. To je urađeno u Sarajevu, na Paktu za stabilnost, u prisustvu gospodina Klintona i 40 državnika. Mi smo praktično rješili pitanje granice, predsjednik rahmetli Alija Izetbegović napravio je tada izvanredan posao po BiH.

Mali Školj, Veliki Školj i vrh Kleka pripali su nama. Danas, SDA traži da mi izađemo iz tog međunarodnog ugovora! Znate šta znači izaći? Znači da nikad više niste kredibilan potpisnik bilo kojeg međudržavnog ugovora.

Nisam siguran da li je Bakir potpuna neznalica, da li su njegovi savjetnici neznalice, ili on ima kompleks malog sina i velikog oca. Sad je to stvarno kuriozitet da SBB brani Bakiru Izetbegoviću da ne poštuje potpis vlastitog oca Alije. To su ogromne državne štete i zato nismo htjeli da potpišemo dok se ne izbaci taj član. Oni su ga izbacili i SBB je potpisao.

Kompletno gostovanje Fahrudina Radončića, lidera SBB-a i delegata u Domu naroda Parlamenta BiH, u emisiji „Dan uživo“ na Televiziji N1 pogledajte u nastavku:

Fahrudin Radončić, lider SBB-a i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, gostujući u emisiji „Dan uživo“ na Televiziji N1, veoma otvoreno i konkretno govorio je o aktuelnoj situaciji u BiH, odnosima u koaliciji sa SDA, problemima koje je izazvala najava gradnje Pelješkog mosta te brojnim drugim temama. 

Nema trajne podjele

N1: Šta Vas je najviše razočaralo kada je u pitanju gospodin Izetbegović? Mnogo toga navodili ste u onoj prepisci. 

- Suština je u sljedećem: Mi smo u koaliciju ušli ne zato što smo htjeli, nego zato što je bio raspad Federacije i nas su više mjeseci prijatelji iz SDA i mnogi drugi molili da stabilizujemo stanje. Mi smo ušli dobronamjerno i bili vrlo precizni. SBB je rekao: Mi ulazimo. Da znate, neće Dodik otcijepiti Republiku Srpsku, neće Čović, čak iako to nikad nije rekao, dobiti treći entitet, i nema Bakirove muslimanske fildžan-države. Želimo ekonomski razvoj, zapošljavanje, velike infrastrukturne radove i želimo da se u politiku vrati moralna kategorija – riječ.

Mi smo sve to servilno radili. Oni su dobili predsjedavajućeg Vijeća ministara, sve moguće premijere, direktore pošta, „Telecoma“, „Elektroprivrede“ i da ne nabrajam, „Razvojne banke“, i tako dalje. Međutim, mi smo vidjeli da se tu ne radi. Malo je u predizbornoj kampanji bilo je podizanja atmosfere - gradit ćemo, radit ćemo, a onda stoji mehanizacija!

Prijelomna tačka bila je čuveni sastanak  u Vijećnici kada je gospodin Izetbegović sve nas dezavuisao da ima argumente, odnosno dokaze u reviziji presude po tužbi protiv Srbije. Ispostavilo se da nema. I druga prijelomna tačka je što smo mi odbili da učestvujemo u privatizaciji „Bosnalijeka“, Fabrike duhana Sarajevo i na kraju, gdje je čaša prelivena, „Sarajevo-osiguranja“. Tada je jednu našu vrlo uspješnu kompaniju, koja samo u nekretninama ima 55 miliona maraka, plus tržišni udio, plus stanje na računu i tako dalje, trebalo prodati za mizernih pet miliona. I mi smo rekli: Ne može.

N1: Bilo je mnogo oštrih napada i s jedne i s druge strane. U jednom trenutku izgovorili ste da mislite da gospodin Izetbegović potcjenjuje kolektivnu inteligenciju, odnosno da građane smatra nedovoljno inteligentnim.

- Vi znate da nisam htio da govorim i polemišem tokom mjeseca ramazana, pa nisam htio da polemišem zbog Bajrama, mjesecima nisam davao intervjue. Mi moramo u politiku vratiti odgovornost. Mora neko odgovarati zašto u Sarajevu nema vode. Zašto se ne gradi Prva transverzala, zašto se u „Vodovodu“ prave dramatični problemi, jer su u sukobu dva klana SDA, ko će dobiti posao postavljanja cjevovoda? Mi to nećemo da trpimo. Mi želimo da gradimo. I mi smo tražili da se krene s brzom izgradnjom autoputeva prema Krajini, prema Tuzli, Koridor 5C i onda odjednom imate nedostatak entuzijazma.

Izbjeći „zagrljaj smrti“

N1: Imate li Vi gospodine Radončiću i SBB ikakvu odgovornost što ste ulazili u koaliciju sa SDA, koja evo sada još 13 mjeseci do narednih izbora ne funkcionira i drži nas  u nekoj skoro pat poziciji. Nije da baš Vi gospodina Izetbegovića i SDA poznajete od prošlih izbora. 

- Vi se samo vratite koji je na mene bio pritisak, prvenstveno Bošnjaka, da se napravi ta takozvana, nažalost neuspješna, grande koalicija. Gospodin Komšić povukao je jedan potez koji ja nisam htio, napustio je vlast. I vi niste imali parlamentarnu većinu da mogu donijeti budžet, da profesori mogu primati plaće, policajci, i tako dalje. I mi smo ušli vrlo nevoljno. S time što smo zaista očekivali da će SDA popraviti svoj odnos s koalicionim partnerima. Da to neće biti bitka na život i smrt da nas uvuku u koaliciju, a onda je to „zagrljaj smrti“ koji je napravljen SDP-u, DF-u, Stranci za BiH i mnogima drugima.

N1: Kada govorite o kritikama na račun SDA, jedna od posljednjih je kritika o radu Vijeća ministara. SBB je, također, spreman da do kraja ide s ukazivanjem nepovjerenja Vijeću ministara. Niste zadovoljni ni onim što je napravio premijer Zvizdić.

- On nije napravio ništa.

N1: Mislim, u tom sazivu je i Vaš ministar.

- Neka je. Gospodin Jusko je sjajne poslove uradio kada je Transportna strategija u pitanju. Mi ćemo dobiti 500 miliona maraka. To se moglo potpisati još kada je bio sastanak kod komesara Hana (Johanes, op. a). Gospodin Zvizdić prepao se da se ne zamjeri Dodiku i nije smio. Ovih dana se to, kao, rješava. Suština je da mi već devet mjeseci nismo ispunili Upitnik, koji su druge zemlje završile za dva-tri mjeseca.

I još imate izjavu gospodina Zvizdića: „Pa, mi to možda nećemo završiti do kraja godine.“ Gdje je njegovo liderstvo? Predsjednik Vijeća ministara mora da bude čovjek kompromisa, lider, a on je zaista na mnogo, mnogo tačaka pokazao da nema niti karizmu niti taj regionalni autoritet, niti čak - vidite koja je svađa zbog Pelješkog mosta u Vijeću ministara - snagu da izbalansira odnose u vlastitom Vijeću koje vodi.

N1: Vi ste sigurno svjesni, pametan ste čovjek, čovjek ste iz medija, da javnost percipira vaš taj odnos na dosta specifičan način. Da su komentari vrlo često u pravcu da ste vi oni koji se ljube pa onda mrze i da će se to ponovo desiti. Mislite li da će vam takva slika u javnosti donijeti dobro ili loše na izborima 2018. godine?


- Neće, mi smo bili žestoki kritičari SDA, nažalost i u vlasti s njom nismo ništa drugačiji, jer nas nisu demantovali da žele iskrenu saradnju, razvoj, zapošljavanje. Žele varanje javnosti i neću ja lagati da je zaposleno 100.000 ljudi, neću ja varati kada građani znaju da je svaki drugi nezaposlen, neću varati ako se ništa ne gradi. Mi ćemo vršiti taj unutrašnji pritisak, da se nešto mora raditi i ja zaista u tom smislu želim da ubijedim svakoga da nema, makar s moje strane, ličnog sukoba s gospodinom Izetbegovićem. To da postoji određeni njegov strah od mog životnog rezultata, potpuno je nešto drugo.

Niko više neće SDA

N1: Izvinite, on kaže da su Vaši ministri vrijedni, ima sve pohvale za njih, a za Vas baš i ne?


- Znate što, mi želimo da relaksiramo situaciju, naši ministri bili su vrlo kooperativni, ali više neće biti. Mi smo njima dali godinu, godinu i po dana da nešto urade. Vi imate našeg ministra gospodina Džindića, napravili smo odlične rezultate ili gospodina Juske. Ali, mi ne možemo ići i slušati Denisa Zvizdića u jednoj potpuno neefikasnoj i jalovoj politici. To da su SBB-ovi ministri vrijedni pokušaj je Izetbegovića da napravi neku opciju, pa možda da mogu sa SBB-om bez Radončića, jer su mu iz DF-a, SDP-a i novog političkog bloka jasno poručili da s njim ne žele nikada.

N1: To sam Vas htjela pitati, možete li Vi sad reći: Nikad više sa SDA?

- Ja ću vam reći: Nikad više s Bakirovom SDA. To nije iz neke osvete ili niske strasti, nego probali smo taj eksperiment i pored naših velikih napora, građani u Sarajevu nemaju vode. Nismo mi ušli u koaliciju da stvari idu nagore, već nabolje. Oni pokazuju da im nije stalo da što prije implementiramo sredstva, da gradimo, da krenu masovni radovi, sve ono što smo mi obećavali građanima. Nema borbe protiv korupcije, prljavu privatizaciju želi nastaviti.

N1: Oni vrlo često iznose neke pokazatelje koji idu u prilog tome da zemlja doživljava određeni napredak, pogotovo premijer federalne Vlade gospodin Novalić?

- Da ja ne bih polemisao s gospodinom premijerom, građani najbolje znaju da li to ide dobro ili loše.

N1: Negdje je konflikt između vas nastao na relaciji „Dnevni avaz“ - Klinički centar?

- Nema tog sukoba, vaš vlasnik je gospodin Dragan Šolak i on ne uređuje Vaš medij, niti ja „Avaz“. „Avaz“ ima 200-300 novinara, pedesetak urednika, ne može biti „Avaz“ medijski tjelohranitelj kadrovskog masakra koji pravi gospođa Sebija Izetbegović. Nema tu sukoba „Avaz“ - Klinički centar, jer je u pitanju kritika nje i njenog načina i shvatanja upravljanja ljudskim resursima, ali to nije i kritika Kliničkog centra.

Čuvati kvalitetne ljude

N1: Kako Vi shvatate način upravljanja ljudskim resursima od strane gospođe Izetbegović?

- Ja sam 25 godina vodio kompaniju, napravio od nule jednu od najuspješnijih kompanija u historiji BiH. Morate čuvati najkvalitetnije ljude, tu se vidi vaša dobra volja, vaš talent i vaš kvalitet. Znači, u Kliničkom centru i dalje ima vrlo, vrlo sposobnih ljudi, ali ona je ostavila bez posla tridesetak stručnjaka, čija je edukacija jako skupo koštala ovu zemlju.

Pa je još otišao poznati mladi ljekar koji je trebao da radi 70 operacija naše djece od kojih svaka košta po 100.000 KM, Omerbašić, za Švedsku. Sad će to naš fond plaćati strancima. Mudro je čuvati sposobne ljude i nemati taj diktatorski odnos prema kolegama. I, na kraju, morate napraviti situaciju gdje niste knjigovođa. Ne može svaki naš pacijent u Klinički centar donositi prvo novac, onda injekcije, tablete, lijekove, to je faktički poništavanje novaca koji su naši građani godinama izdvajali za socijalno osiguranje, koje im je trebalo u tim momentima da bude na raspolaganju.

N1: Činjenica je da gospođa Sebija Izetbegović nije donijela loše stanje i lošu situaciju u Klinički centar?

- Ne znam na koje stanje mislite.

N1: Pamtimo mi još loših vremena, mito i korupciju i nedostatak sredstava i resursa i s prijašnjim direktorima. Mislim to je stvar koju treba priznati.

- Vidite, svakome treba priznati ono što je neko korisno uradio, ali ne smijete biti kao ona krava koja negdje nešto uradi dobro, pa onda nogom prospe mlijeko. Mi se nalazimo u situaciji da se naš Klinički centar nalazi u situaciji da ne vodi računa o razvoju, o tome da dovede nove specijalističke metode, o tome da ima ozbiljnu kadrovsku školu da nadomjesti gubitak, odlazak starih kadrova i dolazak mladih. Mislim da je upravljanje tako važnom, strateškom institucijom, mnogo ozbiljnija stvar od liječenja nekih ženskih sujeta.

N1: Kakav je Vaš komentar na cijelu situaciju u vezi s Pelješkim mostom? Na prošloj sjednici Zastupničkog doma potpisana je deklaracija i SBB je, također, potpisnik?

- Nismo htjeli da potpišemo, a sad ću vam i reći zašto. SDA je dala jedan prijedlog, odnosno spisak od kojih jedan djeluje politički suludo. Tamo je traženo da BiH izađe iz međudržavnog ugovora, koji su potpisali 30. jula 1999. godine, predsjednik Tuđman i predsjednik Izetbegović. To je urađeno u Sarajevu, na Paktu za stabilnost, u prisustvu gospodina Klintona i 40 državnika. Mi smo praktično riješili pitanje granice, predsjednik rahmetli Alija Izetbegović napravio je tada izvanredan posao po BiH.

Mali Školj, Veliki Školj i vrh Kleka pripali su nama. Danas, SDA traži da mi izađemo iz tog međunarodnog ugovora! Znate šta znači izaći? Znači da nikad više niste kredibilan potpisnik bilo kojeg međudržavnog ugovora.

Nisam siguran da li je Bakir potpuna neznalica, da li su njegovi savjetnici neznalice, ili on ima kompleks malog sina i velikog oca. Sad je to stvarno kuriozitet da SBB brani Bakiru Izetbegoviću da ne poštuje potpis vlastitog oca Alije. To su ogromne državne štete i zato nismo htjeli da potpišemo dok se ne izbaci taj član. Oni su ga izbacili i SBB je potpisao.

N1: Nastavak ove situacije čekamo na sljedećoj sjednici, već u srijedu. Šta mislite hoće li se ovaj slučaj završiti arbitražom?Je li ovo političko pitanje?

- Mi moramo sve uraditi da izbjegnemo situacije nepotrebne dramatičnosti i populizma. Sjetite se kakva je to bila dreka i galama zbog Sutorine, zbog krsta u blizini Sarajeva. A to sada više niko i ne spominje. Treba izbjeći populizam. Naravno, naš apsolutni prioritet je da štitimo interese BiH.

N1: Ko će štititi interese BiH? Ministar Crnadak, koji je ministar vanjskih poslova, kaže da ovo nije pitanje koje ga u velikoj mjeri zanima, da ga više zanimaju neki drugi mostovi i da mu se cijela ova situacija s Pelješkim mostom zapravo čini kao predizborna kampanja SDA i HDZ-a s druge strane?

- Mislim da je on u prvom dijelu u krivu, u drugom u pravu. Ovo jeste postala predizborna kampanja. Mi ne smijemo dozvoliti da, ako mi nismo u stanju da gradimo, mislim na vrh SDA, da ne damo to ni drugima. Po uslovima i standardima koje moramo dogovoriti s Republikom Hrvatskom, da apsolutno zaštitimo interes Bosne i Hercegovine, a budemo pristojan komšija koji ne smeta drugima da gradi po standardima koje smo zajedno dogovorili i tražili da se to uradi.

N1: Kakve imate odnose s Miloradom Dodikom?

- Gospodin Dodik učestvovao je u mom smjenjivanju kao ministra sigurnosti s Bakirom Izetbegovićem i s bivšim političarom Lagumdžijom.

Ali, mi moramo sa svima razgovarati. Vjerujte, nije mudrost otjerati od Sarajeva ni Dodika ni Čovića. Mudrost je vezati ih za Sarajevo i ubijediti ih da je Sarajevo njihova prijestonica. Koliko god se oni otimali. Ja ću uvijek reći Dodiku: To što ti, Mile, pričaš da ćeš uništiti Centralnu banku, pa to je glupost. I nema referenduma! Vidite da je on danas odustao od te ideje. Vi morate biti precizni, kao u životu, sa svakim, pa i s gospodinom Dodikom. Ali, ne smijete prekidati dijalog i borbu da se svaki čovjek koji je važan za ovu BiH, a on je važan jer ima takav rezultat mimo naše volje, radije veže za Sarajevo nego da pravimo stalni sukob. To je, uostalom, radio gospodin Silajdžić. Stalno se ganjao i gađao kamenicama na Banju Luku. Je li to pomoglo stabilnosti BiH, njenom jačanju, našim povratnicima? Nije.

Nema poštenih izbora

N1: Hoće li Dodik i Izetbegović biti gubitnici 2018? Šta mislite?

- Ja ne smijem ništa reći za SNSD, jer su oni tamo zaista potentna politička stranka. Izetbegović činjenicom da odlazi s mjesta člana Predsjedništva sigurno će biti u delikatnijoj poziciji.

N1: A Vi možda da odete u Predsjedništvo?

- Iskreno se nadam da ćemo ovog puta imati fer izbore, gdje nam neće obavještajna služba krasti glasove, gdje ćemo imati...

N1: Kaže gospodin Izetbegović to ste Vi njemu zamjerili, odnosno niste nikad mogli oprostiti što ste izgubili od njega?

- Nisam izgubio od Izetbegovića. Izetbegović odlično zna da su me ovi što ih on sad procesuira, Zukić, Sarajlić i drugi, vrlo organizirano pokrali.

N1: Što ih on sada procesuira?

- Pa, nešto njemu smetaju.

N1: Što?

- Mislim da se ovdje radi o ideološkom sukobu unutar SDA. Da njemu umjerenija linija zaista smeta. Ali, da se ja ne bavim njihovima stvarima. Mislim da ovi izbori neće biti pošteni ako ne budemo imali uređen Federalni i javni servis, federalnu policiju, obavještajnu službu. To su sve poluge jedne diktatorske vlasti.

N1: Vikend je bio zaista turbulentan kad je u pitanju ljevica, formiranje nekih novih političkih pokreta, ujedinjenje DF-a i SDP-a. Predsjednik DF-a Željko Komšić u „Danu uživo“ na tom mjestu je rekao da bi rado razgovarao sa SBB-om. Vidite li se Vi s nekim od njih? Ili možda s Nezavisnim blokom?

- Mislim da će se u ovoj zemlji dogoditi potpuna polarizacija. Na jednoj strani naći će se SDA s Bakirom Izetbegovićem, a na drugoj sve druge progresivne političke opcije koje ne žele da im politički idol bude Erdoan.

N1: Bili ste ministar sigurnosti, što im je ovoliko trebalo da se uhapsi Amel Sejfović?

- Radi se očigledno o vrlo opasnom kriminalcu. Mislim da je to ipak urađeno spektakularno brzo i želim da čestitam svim pripadnicima policije svih nivoa na zaista uspješnom poslu.

Oni hoće Erdoanovu vlast, a mi moderni zapadno-američki put

N1: Zamjerate li sve ovo gospodinu Izetbegoviću, ili SDA uopće? Pošto se ovdje na trenutke učinilo kao lični sukob između vas dvojice.

- Nema ličnog sukoba. On je političar koji zagovara jednu političku opciju, što je legitimno, a građani će u oktobru naredne godine reći šta je pobjedničko, šta građani žele. On želi jedan tvrđi, radikalniji pristup politici, previše liči na Erdoana, želi da nekoliko familija vlada na ovom prostoru.

N1: Mislite da želi fildžan-državu, kako ste naveli u jednom saopćenju?

- Ja i dalje mislim da se od te ideje nije odustalo, nasreću u uskim krugovima. Mi želimo euroatlantske integracije, Ameriku, želimo da se u ovoj zemlji čuvaju i naše vrijednosti i islama, da ne uvozimo kvaziislam i mislim da su to prirodne razlike između nas dvojice, koje će trajati do kraja života. Ja tu ne vidim razloga za bilo kakvu svađalačku politiku.

Iza mog procesa stoji bošnjačka mafija - gdje su danas Goran i Božo?!

N1: Da se još malo zadržimo na gospodinu Izetbegoviću. Stižu i s njihove strane oštre kritike. Da ne bude da ste Vi jedini koji šalju saopštenja, da to ne ide u jednom smjeru. Također Vas optužuje da ste i Vi promjenjivog mišljenja i da ste u paničnom strahu zbog procesuiranja, to je ono što SDA često navodi i da ste zahvaljujući njima dobili brojna mjesta i pozicije u vlasti.

- Mi smo dobili, ne toliko koliko Izetbegović kaže i, naravno, širi dezinformacije. On je rekao više hiljada mjesta, a to se mjeri stotinama nevažnih mjesta. Jer, ko vodi „BH Telecom“, ko vodi „Elektroprivredu“? I da se ne bavim time. Ja sam čovjek kontinuiteta. Ja sam 1987. godine smijenjen zato što sam napao politiku Slobodana Miloševića. Godine 1990. objavio sam knjigu o neovisnosti Kosova, a prije toga sam non-stop bio dopisnik „Danasa“ iz Sarajeva i govorio da se sprema rat. U ratu 1993. sam ovdje hapšen zato što sam se usprotivio ideji podjele BiH natroje i pravljenje bošnjačke republike.

Prema tome, ovo što mi sada radimo, to je jedan potpuno precizan kontinuitet moje politike i tu nema nikakvih promjenjivosti.

To da se ja, navodno, bojim različitih procesa je dokaz da prljave bošnjačke mafije koja je ubila dvadeset naših uglednih ljudi. Taj proces protiv mene je proizvela bošnjačka državna mafija. Gdje je danas Goran Salihović? Krivično odgovara i smijenjen je kao glavni tužilac. Gdje je danas Božo Mihajlović kao tužilac koji je mene procesuirao? Procesuiran je i skinut i čeka ga teško krivično djelo gdje je iz nekoliko predmeta ukrao nekoliko stotina hiljada maraka. Takvi ljudi mene su procesuirali. Nemam se ja čega bojati. Najbolje znam svoj život, neka Sud radi svoj posao, ja sam apsolutni optimista i da će ovo biti jedno fer suđenje i zaista se u tom smislu osjećam dosta komotno.

S Izetbegovićem niko ozbiljan više ne želi razgovarati

N1: Rekli ste da se SDA razbio u više frakcija, to su neke priče u kuloarima i nema jasne potvrde iz SDA, ali na šta Vam najviše liči, o kojim se frakcijama radi? Ko je to Bakiru Izetbegoviću okrenuo leđa? Vi kažete da se on već boji za stabilnost unutar same stranke?

- Činjenica da su jučer tri visoka funkcionera SDA formirala novu stranku, govori koje su to frakcije i ko ima probleme da očuva vlastiti politički vrh. Ne bih želio danas da se bavim njime, gospodin Izetbegović ima jedan realan problem, s njim niko više ozbiljan ne želi da razgovara. Ni Čović ni Dodik ni Radončić ni Govedarica ni mnogi drugi iz njegove vlastite stranke. Radi se o čovjeku kojem držanje riječi očigledno nije jača strana. U tom smislu očekujem da će te turbulencije unutar SDA - ja se, naravno, ne bavim njima niti me zanima - biti sve veće.

Izjave Grabar-Kitarović su nepotrebne, moramo čuvati odnose i s Hrvatskom i Srbijom

N1: U posljednjim mjesecima čujemo oštru retoriku konkretno od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Prije svega, kako tumačite te njene izjave, ne u smislu podržava li to statistika, jasno nam je da ne podržava, ali koji su razlozi da ona nešto takvo izjavljuje. Koliko je to uopće opasno za zemlju?

- Vi znate da sam ja bio ministar sigurnosti BiH na čiju je inicijativu usvojen taj čuveni Radončićev zakon, ili zakon da svi koji odlaze u Siriju, na ukrajinska ili druga strana ratišta moraju krivično odgovarati i da sam protjerao neke iranske „diplomate“ koji su se bavili nedozvoljenim radom. Dokazano, imam senzibilitet da se u ovoj zemlji ne može nešto u smislu radikalnog islama dešavati. Čini mi se da je predsjednica Hrvatske otišla prečvrsto, prekrupno i nepotrebno diplomatski agresivno u kvalificiranju stanja da u Bosni i Hercegovini postoji sedam, osam hiljada vehabija i to je jednako toliko terorista.

N1: Šta je pozadina svega toga? Je li u ovom trenutku nakon posjete gospodina Vučića BiH jasno, može li se uopće o tome govoriti, da je Srbija veći prijatelj BiH nego Hrvatska?

- Želim da se ponašamo po principu „pametno janje dvije majke sisa“. Nama su to dva velika susjeda i mi moramo imati odlične odnose i s Republikom Hrvatskom, jer nam trebaju kao susjedi zbog toga što živi ovdje veliki broj Hrvata, i kao jedna lokomotiva koja nas može povući Evropskom putu. A da, naravno, i s Republikom Srbijom imamo izvanredne odnose zbog Srba u BiH i zbog Sandžaka. Ovdje odgovorna politika mora da nađe jedan princip, ne da ide klatno čas prema Srbiji, čas prema Hrvatskoj, nego da Bosna i Hercegovina jednom principijelnom politikom koristi Hrvate u BiH i Republiku Srpsku i Srbe kao sredstvo jačanja veza sa svojim susjedima, a da istovremeno apsolutno čuva interese BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.