BIH

Vlado Kalember, legendarni pjevač i osnivač “Srebrnih krila”, o životu, ljubavima, godinama: Nekada sam se kao stršljen bacao na lijepe žene

Kalember osamdesetih godina sa “Srebrnim krilima”

Piše: Enisa Skenderović

18.9.2017

Razgovarala: Enisa SKENDEROVIĆ / Foto: Arhiva “Dnevnog avaza”

Vlado Kalember (64), popularni pjevač i osnivač “Srebrnih krila”, u razgovoru za “Dnevni avaz” priznaje da se još osjeća mlado uprkos činjenici da je uveliko zagazio u sedmu deceniju života. Iako kaže da ne zna na koju foru uspijeva ostati mlad, vedar duh i pozitivna energija ga ne napuštaju, a od života uzima samo ono najbolje.

Pjevač koji je 1978. osnovao “Srebrna krila”, nastavio je neko vrijeme uspješnu solo karijeru da bi se 2012. ponovo vratio kultnoj grupi, s kojom je tada objavio posljednji album. Nakon četverogodišnje pauze, javnost je krajem 2016. obradovala informacija da se “Srebrna krila” ponovo okupljaju, pomalo stidljivo vratili su se na scenu, ali nastupa ipak ne manjka.

Stari kov

S legendarnim Kalemberom razgovarali smo o planovima za jesen, saradnji s bivšom suprugom Anom Rucner te o sinu Darianu, koji je nedavno napunio jedanaest godina.  

- Za sada, nažalost, nemamo na vidiku posjetu Bosni i Hercegovini. U principu, najviše radimo u Hrvatskoj i Sloveniji. Najesen ćemo ući u studio, ali ćemo snimati singlove, ne album. Jer, u neka davna vremena, snimanje zvuka bilo je nešto zaista veliko. Tada su se snimale ploče, a danas je to već dostupno svakome i ne cijeni se toliko. Svake godine izdavat ćemo po jedan singl i to ćemo sastaviti u album, ali da ciljano snimamo album, to nemamo u planu – ističe Kalember.

Iako se nakon osam godina braka razveo od lijepe violončelistice Ane Rucner, i dalje su u odličnim odnosima, zajedno se brinu o sinu, a iza njih je i nekoliko poslovnih saradnji.

- Ana i ja smo snimili duet “Ljubio bih, imam koga” za Etno-festival u Neumu. Nije to klasična saradnja, to je bila više ideja zbog toga da nastavimo druženje. No, mi uvijek sarađujemo na neki način, jer ja produciram sve zvučne i videozapise koje Ana radi. Nedavno smo radili videospot posvećen Nikoli Tesli, na kojem sam ja obrađivao muziku. Bit će toga još – kaže Kalember.

Očinstvo ga je, dodaje, drastično promijenilo, a nakon rođenja sina, njegovi prioriteti postali su drugačiji.

- Od kada sam postao otac, mjerila vrijednosti totalno su se promijenila, jer čovjek, kad je sam, živi sebično i egoistično. No, čak i u vezi ili braku može tako živjeti, ali kada ima dijete, onda se to totalno promijeni. Zašto? Zato što tada ponajmanje razmišlja o sebi, a najviše o djetetu – komentirao je Kalember.

Vlado je oduvijek slovio za jednog od najzgodnijih muškaraca sa prostora bivše Jugoslavije. No, ističe da nikada nije komentirao svoj odnos sa ženama te da njegova privatnost treba ostati među njegova četiri zida.

- Nikad mi u životu nije palo na pamet da pričam o svojim vezama, zbog toga što sam ja pomalo starog kova. Jednostavno, to s kim sam bio, pio, spavao, probudio se, ne treba nikoga da zanima. Neki uspijevaju biti i do šezdesete mladi, ali mislim da, naročito nakon šezdesete, niko ne treba da zadire u moju privatnost. Iako ja, hvala Bogu, na neku foru još uspijevam ostati mlad, to nema veze sa stvarnošću. Iznutra imam godine koje imam – smatra Kalember.

Kalember: Čovjek, kad je sam, živi sebično i egoistično

Pčelica Maja

Iako sada, kada je u poznim godinama, nerado govori o ljubavnom životu, Vlado priznaje da je u mladosti bio zavodnik, ali i slab na lijepe žene.

- O ljubavnom životu, uvijek voli razgovarati neko ko ima dvadeset godina, jer njemu je to najvažnije u tom periodu. I ja sam od dvadesete do tridesete imao otvorene oči kao pčelica Maja, kao stršljen sam se bacao kada bih vidio lijepu ženu, bez razmišljanja – iskren je Kalember.

No, nakon tridesete, stvari su se, ističe, drastično promijenile...

- Već sam nakon tridesete počeo malo razmišljati, nakon četrdesete sam postao pametan, a nakon pedesete sam shvatio da sve treba ostati moja privatnost. Sretan sam što sam živ, što me ništa ne boli kada se probudim, što još mogu spavati, nemam onaj starački sindrom da se budim rano. A sada, da se sa 64 godine smatram frajerom, to bi bilo suludo – kaže nam Vlado.

Kada Darian postane tinejdžer...

- Još dvije godine i sin Darian postaje tinejdžer. Već sada ima naznaka da od djeteta postaje dečkić, sa trinaest će već biti dečko, a sa petnaest pravi frajer – kazao je Kalember.

Rekao je...

- Karoseriju možete garažirati, održavati, ali motor je odradio svoje. Može se neka reparatura napraviti, ali godište je godište

- Privatno je privatno i na ta vrata se ne ulazi

- Sve mi se više spava i to me čini sretnim

- Sjećam se kad sam jednom sav znojan, dehidriran i iscrpljen nakon koncerta sjedio u garderobi. Ušao je liječnik Hitne, pogledao me i, bez onog: “Dobra večer”, rekao: “Pa i nisi neki frajer”

- Neki su se furali na nas, drugi na Čolića, treći na “Azru”. Jednom sam čak Štuliću rekao: “Ti za svoju popularnost trebaš i meni zahvaliti. Mnogo ljudi voli “Krila”, a ima i onih koji nas zato mrze. E, ti su tebe pronašli”

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.