BIH

Gijom Ruson, ambasador Francuske u BiH: Makronov govor bitan je i za Balkan

Ruson: BiH, ipak, napreduje prema EU ( S. Saletović)

Piše: Razgovarao

7.10.2017

Razgovarao: Sead NUMANOVIĆ  

- Govor u kojem je predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) spomenuo ulazak Balkana u Evropsku uniju iznimno je bitan. Rijetko se predsjednik Francuske toliko posveti evropskim pitanjima. To se odavno nije desilo. Obrađeno je veoma mnogo evropskih pitanja i proširenje je jedan od osnovnih aspekata, mada ne jedini. Prema meni, dvije su osnovne stvari u njegovom govoru – njegova filozofija i poticaj evropskoj dinamici.

Evropa je prošla ekonomsku i imigrantsku krizu, pa Brexit, ali i dosta izbora. Sada smo u novoj fazi i predsjednik Makron htio je to istaći.

Kada je Balkan u pitanju, ono što je rečeno, odražava kontinuitet francuske politike. Nikakav datum nije najavljen. Rečeno je da će proširenje uslijediti kada budu ispunjeni potrebni uvjeti, koji su svima poznati. Ta poruka sada je izrečena s najvišeg nivoa – kaže u intervjuu za „Dnevni avaz“ ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini Gijom Ruson (Guillaume Rousson). 

Konkretne mjere

Početkom ljeta on je stupio na ovu dužnost i, iako ne bira riječi, nije kritičan prema (ne)aktivnostima vlasti u BiH. No, nije mu, naprimjer, baš sasvim jasno zašto je izborna kampanja u jeku, a do izbora je još tačno godinu dana.

Predsjednik Makron naveo je i da ovaj region može i uz Tursku i Rusiju...

- Iz razgovora koje imam sa zvaničnicima BiH, ne postoji nikakva sumnja kada su njihove namjere prema Evropi u pitanju. Svi razgovori koje sam imao s političkim predstavnicima ovdje upućuju na neupitnost puta BiH prema EU. A treba istaći i da su neke konkretne mjere urađene na tom putu.

Naprimjer?

- Podnošenje aplikacije za članstvo u EU.

Jasno mi je da BiH ima interes i za neke druge centre – Rusiju i Tursku. Važno je da vaša zemlja ima odlične odnose s tim zemljama. Znam i da među stanovništvom ovdje ima onih kojima to uopće ne smeta. Moji su sagovornici predstavnici vlasti u BiH i oni ističu opredjeljenje za ulazak u EU.

Djela, ne riječi

Koliko im vjerujete, s obzirom na djela, a ne riječi?

- Ipak su neki vidljivi napreci napravljeni i kod nekih težih pitanja. Naprimjer, Upitnik koji je dostavila EU je težak i zahtijeva dugotrajan posao. A BiH je pristupila Transportnoj zajednici. Jeste bilo teško, ali je BiH na kraju ušla u tu asocijaciju. Naravno, uvijek se može očekivati više, ali mi u Francuskoj imamo poslovicu: Ne postoji ljubav, već dokazi ljubavi. U tom smislu – dokaza ima. Zbog ustavne strukture dugo je trebalo da se Mehanizam koordinacije usvoji, potrajalo je, ali je napravljeno i to.

Koliko je izborna kampanja prepreka provođenju reformi?

- U periodima izborne kampanje teže je donositi odluke. Teorijski, kampanja je trebala početi mnogo kasnije i to utječe na proces odlučivanja.

Velika očekivanja

- Mi od BiH veoma mnogo očekujemo kada je u pitanju Reformska agenda. Ona se sporo provodi. Neke su reforme prihvaćene, ali je ostalo još veoma mnogo da se uradi. Oprezni smo kada je dinamika primjene agende u pitanju. Ali bismo htjeli da se ona brže provodi – kaže francuski ambasador u BiH.

Mladi bi trebali ostati

- Međunarodnu zajednicu u BiH, između ostalog, brine kontinuirani odlazak mladih ljudi iz BiH. U nekom momentu mladi trebaju dobiti motiv da ostanu, nadu da će se stvari popraviti. Potrebno je reći da se ovo dešava u vrijeme kada ekonomska stopa rasta u BiH nije loša. No, važno je napraviti osjećanje povjerenja u ono što dolazi. Približavanje Evropi i Reformska agenda mogu pomoći – smatra ambasador Ruson.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.