BIH

Džonatan Kalvert za "Dnevni avaz": Kako sam srušio najveće fudbalsko carstvo i razotkrio kriminal u FIFA-i

Kalvert: Više puta proglašen najutjecajnijim britanskim novinarom

Piše: Adela BEVANDA

8.10.2017

Razgovarala: Adela BEVANDA / Foto: Promo

Džonatan Kalvert (Jonathan Calvert) i njegove kolege iz “The Sunday Timesa”, nakon nekoliko mjeseci proučavanja miliona stranica o mitu u Svjetskoj fudbalskoj organizaciji (FIFA), razotkrili su najveći skandal u historiji fudbala. Bio je to kraj FIFA-e kakvu je svijet do tada poznavao.

Tim britanskog dnevnika dobio je od dojavljivača stotinu miliona dokumenata, od kojih su u 98 dana intenzivnog rada izvukli na koji je način Kataru dodijeljeno domaćinstvo Svjetskog prvenstva. Takozvana dokumentacija FIFA-e otkrila je istinu iza iznenađujuće činjenice da se održavanje Svjetskog prvenstva 2022. godine odobrilo Kataru, zemlji bez imalo nogometne tradicije, s nepovoljnom klimom i bez odgovarajuće infrastrukture.

O svom 12-godišnjem iskustvu na čelu istraživačkog tima i rušenju visokih dužnosnika fudbalske organizacije, Kalvert je govorio na nedavno održanom “Weekend Media Festivalu” u Rovinju u okviru predavanja “Novinarstvo koje je razotkrilo nogomet kao prljavu igru”, nakon čega je o ovoj osjetljivoj tematici pristao govoriti ekskluzivno za “Dnevni avaz”.

Suspendirali ljude

Njegovo pojavljivanje na ovom regionalnom okupljanju izazvalo je najveću pažnju, a u početku razgovora za naš listi otkrio nam je na koji je način uopće radio na ovom, kako on kaže, vrlo zahtjevnom istraživačkom predmetu.

- Pretvarali smo se da smo ljudi koji nismo i išli smo na tajne zadatke, tajno snimajući razgovore. Tako smo i prikupili dokaze o tome da 24 osobe koje odlučuju o domaćinstvu Svjetskog prvenstva, za to treba dobro podmititi. S jedne strane bila je moćna FIFA, a s druge samo moja kolegica i ja te hrpa dokaza koje smo mjesecima proučavali i izvlačili ono bitno – govori nam urednik istraživačkog tima “The Sunday Timesa”, koji živi u Londonu.

Vaš predmet vodio se u vrijeme dok je FIFA-u kao predsjednik vodio Sep Blater (Sepp Blatter). Recite nam, kada ste odlučili da materijale koje ste dobivali od dojavljivača, počnete dublje istraživati? Kako ste shvatili da su to iskoristivi materijali?

- Blater je sa 24 člana Izvršnog odbora 16 godina vodio FIFA-u, neprofitnu organizaciju 206 zemalja članica, koja je svake godine samo od TV prava okretala četiri milijarde dolara. Tek 2006. FIFA je usvojila Etički kodeks, koji nikada nije zaživio. Kada smo dobili prve kompromitirajuće materijale, ponudili smo ih FIFA-i, ali su nas ignorirali. Kada smo objavili prve članke, oformljeno je povjerenstvo na čelu sa Majklom Garsijom (Michael Garcia), koje je donijelo prve mjere. Na kraju je Sep Blater bio prisiljen dati ostavku i neke stvari u FIFA-i su se pokrenule.

Na predavanju ste kazali kako Vas niko iz FIFA-e nikada nije kontaktirao. Zašto su Vas ignorirali?

- Jednostavno nas nisu slušali. Tokom našeg zadatka i snimanja razgovora, sakupili smo mnogo dokaza o korupciji i predali ih FIFA-i, koja nije suspendirala ljude o kojima se radilo.

Koja je moć istraživačkog novinarstva iz Vašeg ugla?

- Istraživačko novinarsto je u današnjem svijetu potrebnije nego ikad. Mislim da je to, prije svega, razlog zašto želite imati neku priču. Morate znati izvršiti udar na priču, ali naći način kako da budete zaštićeni. Morate raditi neke stvari s razlogom i za promjene, jer onda nema smisla raditi na toj priči. Ako je dobro istraživanje i studij na kojem ste radili, onda će priča imati moć. A, onda, za tu vašu moć moraju znati svi. Kada se, recimo, skandal otkrio, pojavio se i FBI, uhapsili su neke ljude iz organizacije, 13 od 24 ih je izbačeno, a ostatak je bio ili je još pod istragom.

Šta su Vam rekli bliski prijatelji kada su vidjeli istraživanje?

- Oni, inače, uživaju u mom radu, a posebno kada je riječ o velikim pričama. Trebam biti sretan što uopće čitaju moj rad, a nadasve sam zahvalan što mi pružaju podršku na bilo koji način, jer ono što je meni zanimljivo, ne mora biti i njima.

Pranje novca

Postoji li neki dio koji biste rado zaboravili iz tog perioda?

- Možda neke sitne stvari ili stvari koje su se tada dešavale, ali nisu bile dio mog projekta. A ako se odnosi samo na projekt, moj odgovor je definitivno ne. Cijelog sebe dao sam u to i na kraju se isplatilo.

Je li bilo trenutaka kada ste željeli odustati?

- Da se ne bavim ovako posebnim novinarstvom, vjerovatno bih odustao. Jer, lijepo je putovati, upoznavati ljude, pisati zanimljive ili manje zanimljive priče, jednog dana biti urednik, sve mi se to dešavalo, ali me nije u potpunosti ispunjavalo. Stoga sam našao ugao iz kojeg će mi biti dobro, a imao sam sreću da se podudarilo s dobrim pričama koje sam nudio. Tako da još nisam razmišljao o odustajanju.

Jeste li promijenili mišljenje o fudbalu i, generalno, o sportu nakon ovog istraživanja?

- Da! Fudbal je sam po sebi pranje novca. Volim fudbal, ali sam ponosan što sam pridonio smanjenju korupcije u FIFA-i. Uspjeh se mjeri time. Inače, više me zanima atletika nego fudbal, to pratim kao muškarac, a fudbal kao novinar istraživač. Performans nekog igrača može biti fenomenalan, ali moramo biti svjesni da se, prije svega, radi o novcu.

Hvala što ste pristali govoriti za naš list, otkrijte nam koja će svjetska organizacija naredna pasti.

- Hvala vama na interesiranju. Teško je govoriti o tome, jer ne bih volio da mi propadne istraživanje. Ali, kod mene uvijek postoji velika stvar u ladici. Trenutno postoje dvije stvari, ne znam koja će se prva dovesti do kraja. Vidjet ćemo.

Biti čovjek danas nije lako

Otac ste dvoje djece. Mnogo ste toga prošli i vidjeli u svijetu, na šta im najviše skrećete pažnju?

- Pa to su već odrasli ljudi, imaju 21 i 23 godine, ali jedino što želim na svijetu jeste da budu dobri ljudi. To je sve. Biti čovjek danas nije lako.

Prljave stvari u zemlji

S obzirom na to da dolazim iz Bosne i Hercegovine, moram Vas pitati šta znate o našoj zemlji i da li biste se nekada usudili istraživati nešto u drugoj zemlji?

- Da, znam nešto vaše historije. Znam za ratna stradanja od 1992. godine. Nadam se da i Vi imate nekog sličnog meni ko bi razotkrio prljave stvari u vašoj zemlji.

Knjiga o skandalu u FIFA-i

Džonatan Kalvert, višestruko nagrađivani novinar i urednik, ima najduži staž u kompaniji. Sa svojim timom dobio je niz nagrada, uključujući i “Paul Foot” za najbolju kampanju i istraživačko novinarstvo, nagradu za istragu godine, kao i nagradu za sportskog novinara godine.

Više puta je proglašen najutjecajnijim britanskim novinarom. Njegov uspjeh o korupciji u FIFA-i doveo je do pada viših dužnosnika FIFA-e, a s kolegicom Hajdi Blejk (Heidi Blake) u knjizi “The Ugly Game” opisao je senzacionalni proces istrage.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.