BIH

Alma Zadić, zastupnica u austrijskom parlamentu: BiH može računati na mene!

Zadić: Tek sada počinje pravi posao

Piše: Sead NUMANOVIĆ

17.10.2017

Razgovarao: Sead NUMANOVIĆ 

Bosna i Hercegovina dobila je i svoj glas u parlamentu Austrije. Ona može računati na mene! Moje će aktivnosti biti usmjerene i prema tome da BiH, kao jedinstvena država, jednog dana uđe u Evropu, poručuje Alma Zadić, naturalizirana Austrijanka, porijeklom iz Tuzle, koja je ušla u parlament ove države.

Rad u parlamentu

Kao članica Liste Pilc, ona je, prema svemu sudeći, pobijedila na izborima i jedina je s prostora bivše Jugoslavije koja će u narednom mandatu sjediti u austrijskom parlamentu.

BiH može računati na Vas?  

- Apsolutno! Veoma se radujem radu u parlamentu. To će za mene biti interesantan izazov i naravno da ću se zalagati i za svoju BiH. Cilj mi je da u sljedećim godinama Evropu približim BiH i da država u kojoj sam rođena uđe u EU.

Kako protječe prvi dan nakon izbora?

- Prilično je dinamično. Već smo održali nekoliko sastanaka na kojima smo razgovarali kako da se pozicioniramo. Tek sada počinje pravi posao.

Vi ste jedina osoba koja je s prostora bivše Jugoslavije ušla u austrijski parlament?

- Kako sada stvari stoje, tako je. No, sve ćemo definitivno znati u četvrtak, kada budu prebrojani svi pristigli glasovi.

Šta će biti Vaši prioriteti, kao zastupnice?

- Rezultati izbora pokazuju da Austrija, nažalost, ide udesno. Krajnje desničarska Slobodarska stranka (FPO) osvojila je mnogo glasova i bojim se da će to biti izvor problema. Moja će stranka biti u opoziciji i mi ćemo se odlučno boriti protiv nacionalizma. Naša je namjera da osiguramo da parlament ima jaku kontrolu nad izvršnom vlašću. Bit ćemo budni čuvari austrijske demokratije i paziti šta oni rade.

Predan rad

Austrija naredne godine predsjedava Evropskom unijom...

- Da. Time naš zadatak kontrole i borbe protiv nacionalizma postaje još značajniji. Radit ćemo predano na tome da Austrija bude država koja je naklonjena Evropi, njenom širenju i napretku, da je socijalna država, a ne zemlja koja teži nacionalizmu i isključivosti.

Prema svemu sudeći, FPO ulazi u vlast. Oni zagovaraju nezavisnost entiteta RS...

- Vidjet ćemo s kime će narodnjaci napraviti koaliciju. Moguće je da to bude FPO, ali je moguće da se koalicija napravi sa socijalistima. Ako se bude napravila vlast s krajnjom desnicom, što mnogi odranije najavljuju, to će biti problematično. Naš odgovor na takvu koaliciju bit će još angažiraniji parlamentarni rad. Jer i mi odlučujemo u kojem smjeru Austrija sada ide.

FPO jeste na poziciji da entitet RS treba biti nezavisan. No, ne pitaju se oni. Ne pita se ni Austrija. To je pitanje o kojem odlučuje Evropska unija. A njena politika i njen cilj je da cijela BiH bude dio EU.

Čekamo konačne rezultate

- Mi u Pilcovoj listi već imamo intenzivne sastanke. Kada budu objavljeni konačni rezultati izbora, onda ćemo moći odlučiti ko će se od nas gdje angažirati. Naša je stranka mala, bit ćemo dio opozicije i već smo svjesni svoje odgovornosti i obaveze. Moja je obaveza, ako i finalni rezultati potvrde da sam parlamentarka, i veća, jer ću zastupati interese cijele BiH u mjeri koliko budem mogla.

Mi ćemo imati sastanak u petak i tu odlučiti ko od nas ide u koji od parlamentarnih odbora – rekla je Zadić za „Avaz“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.