BIH

Direktor u "Viberu" Atanas Rajkov za "Avaz": Bosanci i Hercegovci ludi su za stikerima!

Rajkov: povezujemo ljude širom svijeta

Razgovarao: Erdin HALIMIĆ

25.11.2017

U ekskluzivnom intervjuu za „Dnevni avaz“ direktor za razvoj poslovanja u „Viberu“ Atanas Rajkov govori o navikama Bosanaca i Hercegovaca kada je riječ o korištenju popularne aplikacije ove kompanije.  

Ističe da su sve priče o prisluškivanju na Viberu laž te otkriva fascinantnu statistiku korištenja ove aplikacije širom svijeta. Rajkov, također, naglašava da kompanija „Viber“ nikad neće naplaćivati korištenje svoje istoimene aplikacije.


Pohrana podataka

Kako objašnjavate svjetsku popularnost Vibera?

 - Putem Vibera uvijek smo nastojali povezati ljude širom svijeta slobodno i sigurno, a najveću pažnju posvećivali smo njihovoj privatnosti. Znamo da naši korisnici to cijene i to je nešto što se neće promijeniti. Pružajući uslugu veoma visokog kvaliteta te širenjem mogućnosti naše aplikacije, nastojimo svojim korisnicima omogućiti sigurnu upotrebu.

Kako komentirate navode teoretičara zavjere koji tvrde da se Viber koristi za prisluškivanje?

 - Takva tvrdnja - ako ne samo senzacionalistički naslov medija – apsolutno je neutemeljena. Jedno od glavnih obilježja Vibera jeste činjenica da ne čuvamo podatke i informacije koje kreiraju ili dijele naši korisnici. Naša cijela platforma i tehnologija funkcionira na način da, čak i ako to želimo, ne možemo dijeliti informacije s vlastima. Naši serveri ne pohranjuju nijedan dio komunikacije naših korisnika.

Vodeća aplikacija

Možete li navesti neke od najzanimljivijih podataka o korištenju Vibera?

 - Trenutno, Viber ima više od 900 miliona korisnika u 193 zemlje širom svijeta, a vjerujemo da ćemo nadmašiti milijardu u narednim sedmicama. U srednjoj i istočnoj Evropi, Viber ima više od 48 miliona korisnika. Samo u jednoj minuti putem Vibera naši korisnici pošalju tri miliona poruka, upute 140 hiljada poziva, pošalju 15 hiljada linkova te više od 1,5 miliona slika. Osim toga, u razgovorima se svake minute koristi 300 hiljada stikera. Svake minute na Viber se prijavi više od 1,2 miliona korisnika, od kojih su dvije hiljade novih.

Postoje li određene statistike o korisnicima Vibera u BiH?

 - BiH ima jednu od najviših stopa korištenja Vibera u regiji srednje i istočne Evrope. Više od 90 posto svih korisnika pametnih telefona svakodnevno komunicira putem Vibera. To nas čini ubjedljivo vodećom mobilnom aplikacijom u BiH. Osim velikog broja poruka koje se svakodnevno pošalju, Bosanci i Hercegovci jako vole da razmjenjuju stikere! Prema statistici korištenja stikera, ali i slanja poruka, građani BiH su među liderima u regiji.

Tržište oglašavanja naš je najvažniji izvor prihoda

Možete li objasniti način poslovanja Vibera, uzimajući u obzir da je aplikacija besplatna?

 

 - Za sada je tržište oglašavanja naš najvažniji izvor prihoda, a osim toga, važan je i prihod od prodanih stikera. Također, tu je i usluga „Viber Out“ koja nastoji našim korisnicima ponuditi alternativu tradicionalnim fiksnim i mobilnim linijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.