BIH

Dejan Savičević za "Avaz": U hotelu su me dočekali jogurt i vrući ćevapi

Legendarni Crnogorac čita “Dnevni avaz”: Za Sarajevo me vežu divne uspomene ( S. Saletović)

Razgovarao: Adis MIZDRAK i Admir DRINJAKOVIĆ

30.11.2017

- Dejane, legendo, smijemo li Vam ukrasti dvije minute - upitaše novinari “Dnevnog avaza” legendarnog Crnogorca Dejana Savičevića, koji je, listajući naš list jučer popodne ispijao cijeđenu narandžu u “Bečkoj kafani” u Sarajevu.  

Uslijedio je gošparski odgovor jednog od najboljih nogometaša svijeta svih vremena.

- Zašto da ne. Sjedite, šta će te popiti?

Najvažnija funkcija

Tu smo se uvjerili da se veličina svakog čovjeka, pa makar on bio i planetarna zvijezda, najprije mjeri njegovom jednostavnošću. Savičević je devedesetih godina prošlog stoljeća bio jedan od najboljih igrača svijeta, vodio je Crvenu zvezdu i Milan do naslova prvaka Evrope.

Italijanski milijarder Silvio Berluskoni (Berlusconi) kleo se u njega, u Beogradu je imao status božanstva, a Crnogorci su mu, kao najvećem nogometašu svih vremena, dali najvažniju funkciju u njihovom nogometu i trenutno je Dejo predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore.

Dejane, prije svega, kako ste, kako zdravlje?

- Dobro sam, hvala Bogu. Imam nekoliko sijedih dlaka kode, ali je najvažnije da čovjek iznutra nije sijed. Duša mi je čista.

U Sarajevu Vas je dočekalo lijepo vrijeme. Kako se osjećate u gradu na Miljacki?

- Uvijek je lijepo doći u Sarajevo. Iz ovog grada nosim divne uspomene još iz vremena kada sam s Crvenom zvezdom gostovao na Koševu i Grbavici. Tu su mi prijatelji koje dugo poznajem i zaista mi je prelijepo u Sarajevu.

Pijete cijeđenu narandžu. Znači li to da preferirate zdrav način života?

- Haha. Kako u Sarajevu da preferiram zdrav način života? Kad sam u utorak doputovao, u hotelskoj sobi dočekala me je jedna kesa od mog velikog prijatela Refika Šabanadžovića. Nije mi bilo jasno, interesiralo me je šta je unutra. Vidio sam pored kese jogurt i tada mi je postalo jasno. Otvorio sam kesu, a tamo vrući ćevapi s lukom. Soba se uzmirisala, kako to da ne pojedem? Čitavu noć sam vodu pio, ali ne kajem se, kad se vratim u Podgoricu, idem na dijetu.

Razlog Vaše posjete Sarajevu je dolazak predsjednika Evropske nogometne asocijacije (UEFA) Aleksandra Čeferina?

- Uvijek ima tema za razgovor, ali to nisu teške teme. Zadovoljstvo je biti među tolikim ljudima koji se razumiju u nogomet.


Savičević u društvu prijatelja

Crnogorci se nisu uspjeli plasirati na Mundijal. Ipak, malo vam je falilo?

- Mi smo kvalifikacije izgubili na gostovanju kod Ermenije, gdje smo nakon prvih 45 minuta vodili sa 2:0, a na kraju smo poraženi sa 2:3. Da tog poraza nije bilo, sigurno bismo igrali u baražu. Imali smo veliki peh i nesreću. To je nogomet, nažalost.

I BiH je naivno ostala bez Mundijala?

- Istina, malo vam je nedostajalo. Evidentno je da imate dosta dobru ekipu, ali fali vam širok igrački kadar. Čim se desi neka povreda ili karton, nastaju problemi, jer rezervni igrači nisu dovoljno kvalitetni i nisu na nivou ovih standardnih. To je problem i kod nas, Crnogoraca.

Seriju A imate u malom prstu, a tamo s dosta uspjeha nastupa Edin Džeko.

- Redovno pratim Seriju A, ali Džeku nisam dugo uživo gledao. Vidim da ga mediji sada kritiziraju, valjda nije dao gol osam utakmica zaredom. To je život golgetera. Ima perioda kada igrač šutne pored gola, a ona uđe u gol. To se Džeki nedavno desilo protiv Intera. Džeko je dokazao da je veliki igrač, ne smije se on gledati samo kroz posljednjih osam utakmica.

Šta biste mu savjetovali?

- Samo neka nervozu izbaci. Nervoza ga vodi u drugi pravac. Neka se opusti, a golovi će doći. Veliki je on igrač. Najvažnije je da Roma igra dobro, odmah je i njemu manji pritisak medija. A mediji u Italiji su brutalni. Oni stalno od napadača traže da daju golove, u Seriji A je najgore biti napadač. Taj problem sada ima Džeko, ali ne sumnjam da će opet proraditi.

Gatuzo će teško napraviti dobar rezultat

Đenaro Gatuzo (Gennaro Gattuso) imenovan je nedavno za novog trenera Milana. Može li temperamentni Italijan vratiti Milan u vrh italijanskog nogometa?

- Gatuzo je još samo jedan u nizu onih koji će teško napraviti neki rezultat. Vidjet ćemo. Što se tiče mog Milana, svake godine odem dva puta na San Siro da pogledam neki meč i to je to.

Klubovi u BiH samo preživljavaju

Crnogorski klupski nogomet je u veoma teškom stanju, baš kao i naš. Šta je potrebno da Budućnost, Zetu, Sarajevo, Željezničar... vidimo jednog dana u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja?

- Srbijanci i Hrvati ulažu dosta više od nas. I Slovenci su dosta ozbiljniji. Mora se donijeti novi zakon o sportu. Ovako, klubovi funkcioniraju od pomoći općina i državnih firmi. Klubovi u Crnoj Gori i BiH samo preživljavaju. Koliko para, toliko muzike. Teško da ćemo u doglednoj budućnosti gledati klubove iz Crne Gore i BiH u grupnoj fazi Evropske lige, a o Ligi prvaka da ne govorim. Ipak, uvijek kažem, bolje je da se igra kakav god nogomet nego da ga nema nikako.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.