BIH

Dragan Čović za "Avaz" uoči odlaska u Brisel: Nadam se da možemo naći rješenje za Izborni zakon

Čović: Poštovati ranije usaglašeni model

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

30.1.2018

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović u razgovoru za „Dnevni avaz“ potvrdio je da zajedno s drugom dvojicom članova kolektivnog šefa države Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem sutra putuje u Brisel.  

On je kazao da će se oni u Briselu u kapacitetu članova Predsjedništva prvo zajednički, a potom i pojedinačno, i to u stranačkom svojstvu, sastati s predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Žozefom Dolom (Joseph Daul).

Približiti stavove

Kako je pojasnio, glavna tema razgovora bit će izmjene Izbornog zakona BiH te situacija u našoj zemlji. Predsjedavajući Predsjedništva kazao je da su on, Izetbegović i Ivanić imali obavezu dostaviti predsjedniku EPP-a svoje viđenje problematike u vezi s Izbornim zakonom te prijedloge kako te probleme riješiti, što je on, kaže, i učinio.

Na pitanje koliko predstojeći sastanak može približiti stavove HDZ-a i SDA kada je u pitanju Izborni zakon, Čović kaže da su razlike još velike.

- Nadam da mi možemo naći rješenje na modelu koji smo usuglasili svi bez izuzetka u BiH, da predstavnici jednog naroda drugom neće birati predstavnike, kako članove Predsjedništva tako ni u Domu naroda. I dalje osjećam da primarno predstavnici SDA i gospodin Izetbegović danas žele, jednostavno, napraviti status quo u odnosima u BiH kada je u pitanju izborno zakonodavstvo, kako bi se u 10. mjesecu moglo vidno utjecati na odnose unutar hrvatskog glasačkog tijela, odnosno vođenje politike kod hrvatskog naroda - smatra Čović.

Bitna klauzula

S druge strane, on smatra da će razgovori koji se vode s predstavnicima evropske i američke administracije u BiH o Izbornom zakonu dovesti do nekog iskoraka. Također, s obzirom na to da je očigledno da prijedlog izmjena ovog zakona koji je u parlamentarnu proceduru uputio HDZ nema podršku Predstavničkog doma, koji bi se o tome trebao izjasniti sutra, Čović kaže da onda očekuje da neko uputi bolje rješenje.

- Meni je jedino bitna klauzula u tom svemu da hrvatski narod može birati svoje predstavnike i ako je taj uvjet prihvatljiv svima, onda je lako naći rješenje. Bilo koje rješenje koje osigurava takav rezultat onda je prihvatljivo - smatra Čović.

Poziv partnerima  

Čović smatra da bi se održavanjem izbora bez izmijenjenog Zakona moglo ući u mnogo težu krizu nego što je imamo danas, jer se ne bi mogli implementirati izborni rezultati.

- I mislim da to nikome nije cilj. I smatram da je moguće postići kompromis. Pozivam partnere, prije svega kada je u pitanju bošnjačka politička scena, da se traži rješenje između Hrvata i Bošnjaka da, jednostavno, shvatimo da nije ovo nadmudrivanje oko jedne ili druge političke stranke. Nego nužda kojom ćemo zaštititi konstitutivnost naroda, legitimnost predstavljanja i dati šansu da BiH normalno profunkcionira nakon narednih izbora - ističe Čović.

Izetbegović u Tursku nije otišao u ime Predsjedništva BiH 

Komentirajući sastanak Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem jučer u Istanbulu, Čović je kazao da Izetbegović u Tursku nije otišao u ime Predsjedništva BiH.

- Gospodin Ivanić, ja i gospodin Izetbegović razgovarali smo o tome i moje je mišljenje bilo, a jednako je bilo i mišljenje gospodina Ivanića, da je to neprihvatljiva varijanta. U ovom slučaju gospodin Izetbegović otišao je u svoje osobno ime ili u ime stranke, u ime Predsjedništva svakako nije otišao - kazao je Čović.

On se osvrnuo i na nedavnu Izetbegovićevu izjavu u Beogradu da će se vanjska politika BiH voditi isključivo u Sarajevu.

- Sad odjednom jedan od članova Predsjedništva BiH, u čije ime, to ne znamo i o tome svi nagađamo, ide u drugu državu, razgovara s predsjednicima druge dvije države i razgovara o nekim temama koje ne mogu biti ništa drugo do vanjska politika BiH. Nadam se da će nam Izetbegović to pojasniti sutra i prekosutra, ali to je za mene u svakom slučaju kao norma neprihvatljivo - istakao je Čović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.