BIH

Hjuz i Čampara iskoristili su Keljmendija za političke obračune

Razgovarao: Admir ALJIMI

7.2.2018

U nastavku intervjua za „Avaz“ Besnik Beriša (Berisha), poznati kosovski advokat, koji je u maratonskom suđenju od 2014. godine zastupao Nasera Keljmendija, otkrio je sve kotače mašinerije koja je bila zadužena da dovođenjem Fahrudina Radončića u vezu s ovim predmetom, lideru SBB-a uništi ugled i političku karijeru.  

Optužnica protiv Keljmendija okončana je sa samo jednom osuđujućom tačkom! Keljmendi je oslobođen optužbe i za ubistvo Ramiza Delalića i za organizirani kriminal.

Uznemirenje javnosti 

Sutkinja Adamska tokom izricanja presude citirala je pojedine svjedoke koji su govorili da “cijelo Sarajevo, BiH i Balkan znaju ko je ubio Ramiza Delalića”, ali da je primijetila da niko od njih pred prištinski sud nije došao radi pravde. Vaš komentar? 

- To je rečenica koju smo čuli od skoro svih svjedoka Tužilaštva. Oni su ponavljali: „Svi znaju ko je ubio Delalića.“ To su govorili kada se pri unakrsnom ispitivanju nisu mogli sjetiti svojih laži. Kada bi ih sudije pitale: “Kako to znate, niste bili na licu mjesta“, oni bi odgovarali: “To cijelo Sarajevo zna.“ Njih tridesetak imalo je takav odgovor. Neki su govorili da cijeli Balkan zna. To su informacije s interneta, s Googlea, a to su im obezbijedili tužioci Hjuz i Čampara. 

Mislite na curenje informacija iz istrage, kako bi se u javnosti stvarale razne konstrukcije?

- Upravo na to mislim. Optužnica u ovom predmetu objavljena je čak i prije nego što je data sudu na potvrđivanje. Dakle, i sudije su je vidjele na internetu. Tužioci su time, jednostavno, dali svjedocima materijal o kojem će svjedočiti, trebali su samo otići na Google i tražiti o čemu će svjedočiti. To se desilo 4. jula 2014., a sudije su optužnicu dobile 7. jula. Sve je bilo na internetu. Stvorili su strahovito uznemirenje javnosti. 

To sve bilo je vještački proizvedeno, ništa nisu mogli potkrijepiti dokazima. Uz to je nastupio medijski progon gospodina Radončića i Keljmendija. To je sve stiglo iz kuhinja Čampare i njegovog prijatelja Hjuza.

Spominjali ste i porodicu ubijenog Delalića u kontekstu da im nije bilo omogućeno da učestvuju u suđenju kao oštećena strana. Zašto se to desilo?  

- Posebno je bilo čudno zašto Delalićeva porodica nije učestvovala u suđenju kao oštećena strana. To je izuzetno važno u krivičnom postupku. Delalićeva porodica zaslužuje da budu otkrivene njegove ubice. 

Beriša: Poznati kosovski advokat

Neuspješni tužioci  

Indikativno je da su se tužioci Hjuz i Čampara odlučili da im jedna od glavnih svjedokinja bude Azra Sarić, koju su tretirali kao oštećenu, a sve vrijeme mogli su kontaktirati Delalićevu suprugu Ehlimanu...

- Opet kažem da su tužioci Hjuz i Čampara birali samo one svjedoke koji će svjedočiti prema njihovim uputama, i to vam je odgovor. Imali smo dokaze kojima je otkriveno da Delalić Azru Sarić nije smatrao za ono što je ona mislila prikazati svojim svjedočenjem. Ona je tvrdila da su bili veoma bliski. Čak je i sam sud kazao, a to je ostalo zabilježeno u zapisnicima, da su svjedocima nuđene usluge, da su im obezbjeđivane mnoge stvari samo da bi svjedočili.  

Je li ovaj predmet doprinio da Keljmendi završi na crnoj listi SAD?  

- Keljmendi je na crnu listu SAD dospio upravo zbog neuspješnih tužilaca. Takvih tužilaca ima i na Kosovu i u BiH. Oni su Keljmendija iskoristili za političke obračune. Protiv njega svjedočili su dokazani kriminalci da bi se dokopali slobode te su optuživali njega da bi sebe zaštitili. Prvostepeni sud u Prištini nije imao hrabrosti da izrekne potpuno oslobađajuću presudu za gospodina Keljmendija, ali će Žalbeno vijeće to sigurno uraditi.

Najavljena žalba Apelacionom sudu  

Beriša je najavio i žalbu Apelacionom sudu u Prištini u odnosu na osuđujući dio po jedinoj tački presude te je ustvrdio da će Keljmendi do ljeta biti slobodan čovjek.

- Smatram da je i ono za šta je proglašen krivim urađeno bez dokaza. Mislim da će se to žalbom lako srušiti. On na kraju zaslužuje izvinjenje, jer mu je suđeno bez ikakvih dokaza. Gospodin Keljmendi prije sljedećeg ljeta bit će slobodan građanin s čistom i međunarodno priznatom prošlošću - kazao je Beriša.

Na pravosuđu BiH sada je da pronađe Delalićeve ubice

- Sada ostaje bh. pravosuđu da u ime pravde pronađe prave ubice Delalića. Nijedan svjedok tužilaštva pred sud nije došao radi otkrivanja Delalićevih ubica, svaki od njih imao je lični motiv. Prave ubice nisu u ovoj optužnici, i to je sud rekao – kazao je Beriša.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.