BIH

Dino Mustafić, ugledni reditelj, za „Dnevni avaz“: Bajkama o putu u EU samo prikupljaju poene!

Mustafić: Sve ovo postaje vrlo neprijatno

Razgovarao: Evelin TRAKO

10.2.2018

Strategija Evropske komisije da potakne proširenje Evropske unije ima veliki broj korisnih ideja, ali dolazi u vrijeme kada u zemljama zapadnog Balkana građani sve manje vjeruju da će te zemlje ikad postati članice EU.

Misle da smo slijepi

Duboko se nadam da će provedba ideje o monitoringu stanja i napretka razotkriti neiskrene reformatore u BiH i otvoriti prostor onim iskrenim politikama koje će se kroz svoje izborne kampanje i programe bazirati na EU temama, a ne da, vođeni populizmom, čuvaju svoju vlast na retorici besprizornih nacionalističkih priča. Kazao je ovo u intervjuu za „Dnevni avaz“ ugledni bh. reditelj Dino Mustafić.

Ni na Upitnik nismo u stanju odgovoriti, prate ga brojni skandali, poput onog da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić aminovao i popis stanovništva iz RS, da se u Upitniku spominje i „jezik bošnjačkog naroda“...

- Nakon svih obećanja, obmana i promašenih rokova, sve ovo postaje vrlo neprijatno. Nedavno je objavljeno i saopćenje SDA u vezi s Upitnikom, u kojem se navodi da “treba prestati s politizacijom pitanja". Upravo stranka iz koje dolaze najviši državni funkcioneri upozorava na ponašanje koje su više puta demonstrirali oni sami. Bajke o EU integracijama, koje su se mogle čuti kako od njih tako i od niza drugih političara, pokazale su se kao ništa drugo nego prikupljanje poena, što je Strategija proširenja definitivno i potvrdila.

Sve to, svakako, odnosi se i na Dragana Čovića, koji je više puta za svoje izjave i obećanja o napretku BiH na putu ka EU šampion za neistinu, nedosljednost i neispunjena obećanja. Mislim da je svima jasno da te političke stranke nemaju vjerodostojnost niti kredibilitet, za što sebe predstavljaju u javnosti, kao čvrsto opredijeljene reformatore na putu EU integracija. Misle kao da smo mi slijepi pa ne vidimo da je realnost u velikom raskoraku s njihovim kvaziobećanjima.

Građani masovno napuštaju BiH. Kako Vi gledate na činjenicu da se iz Sanskog Mosta u posljednje četiri godine odselilo više od 8.000 ljudi, mahom omladine?

- Glavni razlog je nezaposlenost, i situacija u kojoj ne vide perspektivu. Država nema strategiju kako da zaustavi odlazak ljudi, pa s kartom u jednom pravcu sve više odlaze mladi. Za razliku od vala selidbe šezdesetih i sedamdesetih koji su bili vođeni željom za ekonomskom zaradom, ali i povratkom, sada odlaze većinom obrazovani kadrovi bez želje za povratkom. A gdje da žive, rade i stvaraju svoje domove?!

Oko njih su sukobljene nacije, glib krvave tranzicije, odsustvo vladavine prava i stranački nepotizam, sve doprinosi gubitku vjere u institucije sistema koji nije u stanju ponuditi razlog za život. Ovo postaje prava nacionalna tragedija, jer se pojedina mjesta pretvaraju u staračke destinacije, a tužna je slika zemlje bez mladosti i snage.

A intelektualci šute

Zašto intelektualci šute? Zašto nema one kritične mase koja će biti korektivni faktor, koja će ukazivati na razne devijacije i anomalije?

- Naša elita kupljena je da šuti, ucijenjena egzistencijom, mali dio njih je ekonomski neovisan o institucijama sistema. Jedan broj ih se povukao u unutrašnju emigraciju, ne vide prostor za svoje djelovanje, shrvani su antropološkim pesimizmom. Sada postoji samo tradicionalistička većina koja je marginalizovala intelektualce moderne i liberalne orijentacije. Ta većina imala je mnogo upliva u stvaranju etničkih političkih organizacija, izražene vjerske komponente i direktno i indirektno su na vlasti duže od 30 godina. Oni žele da spriječe napredak, da sačuvaju status quo, pa na planu političkih ideja promovišu plitku demagogiju. Negiraju ideju moderne kao nehumane i nepotrebne.

Siromašenje zemlje

U izbornoj smo godini. Hoće li narod konačno uzeti stvar u svoje ruke?

- Godinama gledamo rimejk istog politikantskog filma u javnom i političkom prostoru BiH. A taj film podrazumijeva daljnje siromašenje zemlje, etničke blokade, disfunkcionalizaciju institucija, destabilizaciju u dilu velikodržavnih projekata iz devedesetih godina. Nažalost, ne vidim nam druge, nego pamet u glavu, građani, i dozovite se sebi! Sve drugo je jedna repeticija, s posljedicama koje su nam dobro poznate iz bliske prošlosti!

BiH je u drugom vagonu za EU

- U novoj Strategiji EU za zapadni Balkan izostavljen je rok do kojeg bi BiH mogla biti primljena u članstvo EU. Bez roka su ostali i Albanija, Makedonija i Kosovo, dok se za Srbiju i Crnu Goru kao važan datum spominje 2025. godina. Za BiH je tek rečeno da bi „uz kontinuirani napor i angažman mogla postati kandidat za članstvo“. Iz ovoga je jasno da je BiH u drugom vagonu, rekao bih posljednjem prije nego što nas otkače iz kompozicije na putu za EU - kaže Mustafić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.