BIH

Mate Rimac za "Avaz": Mi smo dokaz da se može uspjeti na našim prostorima

Rimac u razgovoru sa saradnikom „Dnevnog avaza“ u Ženevi

Razgovarao: Alden HADŽAGIĆ

8.3.2018

Prva zvijezda otvaranja Sajma automobila u Ženevi, jedne od najvećih i najznačajnijih pozornica autoindustrije, bio je niko drugi do Livnjak Mate Rimac, tvorac hrvatskog automobilskog čuda. 

Entuzijasta i biznismen sa zagrebačkom adresom, u Ženevi je predstavio svoj drugi koncept, simboličnog naziva Concept_Two, automobil koji spada u red najbržih i najekskluzivnijih na svijetu. S motorom od 1.914 konjskih snaga, ubrzanjem do 100 kilometara na sat za nevjerovatnih 1,85 sekundi... a sve to bez kapi goriva.

Concept_Two pokreće struja, a s jednim punjenjem baterije može prijeći 650 kilometara, što je za svaki respekt.

Kupci poznati

Nakon što je predstavio automobil i prepustio ga novinarima, 30-godišnji Rimac dao je intervju za „Dnevni avaz“, u kojem je govorio o procesu nastanka Concepta_Two, vizijama, planovima...

U Ženevi ste predstavili najbrži serijski automobil na svijetu. Koliko je bilo potrebno truda, rada i resursa da ga razvijete?

- U našoj kompaniji imamo 350 radnika svih profila koji su dali doprinos u razvoju i proizvodnji modela Concept_Two. Model koji smo predstavili vrh je u proizvodnji električnih automobila.

Sarađujete li s drugim proizvođačima automobila?

- Da, radimo s većinom renomiranih proizvođača. Raspolažemo tehnologijom čiji potencijali udovoljavaju najzahtjevnijim željama. Ono što sada smijem reći jeste da radimo s Renaultom, Aston Martinom, Koenigseggom... Ima ih još, ali ih ne mogu otkriti.

Gdje je proizveden automobil?

- Skoro svi bitni dijelovi proizvedeni su u Hrvatskoj. To na najbolji način pokazuje da se i na ovim prostorima može projektirati i proizvesti automobil koji i po najvišim standardima zadovoljava najzahtjevniju klijentelu.

S obzirom na to da je cijena automobila 1,7 miliona eura, koliko primjeraka namjeravate proizvesti i kome ćete ih prodati?

- Concept_Two bit će proizveden u seriji od 150 jedinica. A moram reći da je većina kupaca već poznata.

Tražimo stručnjake

Koje bi uvjete trebali zadovoljiti Vaši budući uposlenici?

- Tražimo inženjere strojarstva, elektronike i informatičare. U principu, tražimo stručnjake svih mogućih profila bez kojih nema napretka u autoindustriji. Naš je plan da se širimo internacionalno, jer je to jedini ispravan način da se postigne globalni uspjeh.

Ako neko želi aplicirati za posao u Vašoj kompaniji, kako to može napraviti?

- Na našoj oficijelnoj stranici je aplikacija koju treba popuniti. Svjesni smo da nema specijalizirane škole za nešto takvo. Bitni su volja i entuzijazam. U to smo se uvjerili prilikom proizvodnje Concepta_One. Opet ponavljam da su svi s inovativnim i smjelim idejama, ma kako neobične bile, dobrodošli pod naš krov.

Razgovaramo i s ljudima iz Sarajeva

Kako vidite budućnost kompanije „Rimac“? Namjeravate li zapošljavati još stručnjaka, bez obzira na zemlju?

- Naravno, već sada smo dostigli limit pa je svaki stručnjak, bez obzira na porijeklo, dobro došao. U mojoj kompaniji ima inženjera svih profila iz 22 zemlje, a mislimo se širiti i na susjedne zemlje. U skoroj budućnosti otvorit ćemo biro u Ljubljani, a razgovarali smo s određenom grupom ljudi u Sarajevu. To ne trebate shvatiti kao davanje lažne nade. Svi koji imaju progresivne ideje dobro su došli u našu kompaniju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.