RAZGOVOR

Šehić: Urušava se kredibilitet CIK-a!

Razgovarala: S. KURT

6.4.2018

Vehid Šehić, bivši član Centralne izborne komisije BiH, u razgovoru za „Avaz“ kaže da mu je teško razumjeti šta se dešava u aferi „35 tona papira“, koji je, prema navodima medija, netragom nestao iz skladišta CIK-a.

Veo tajne

- Nelogično je da dva šlepera, jedna ogromna količina papira nestane. Najviše mi smeta što niko iz CIK-a nije htio objasniti šta se dešava. Nemamo mi ništa od saopćenja, oni trebaju razjasniti kako je moguće da postoje dva različita zapisnika, s memorandumom Komisije, s potpisima istih ljudi iz popisne komisije. Otkud ta razlika? Šta je razlog da ista popisna komisija ima dva zapisnika s različitim sadržajima - u jednom je sve u redu, prema drugom nedostaje 35 tona papira za štampanje glasačkih listića. Ima li tu ikakve evidencije - pita Šehić.

On ne zna ni zašto javnost nije dobila informaciju zašto su, prema njegovim riječima, u SIPA-i saslušani svi članovi CIK-a. Zna samo da se govorilo o nekim ostavkama, sukobima interesa, da se spominjala i kompanija koja je štampala papir.

- Sve je obavijeno velom tajne. A to urušava integritet i kredibilitet CIK-a, ako ga uopće ima. CIK je institucija koja treba biti odgovorna za provođenje zakonitih izbornih procesa. Tu ne smije biti ni tajni, ni nagađanja, ni špekulacija, ni dilema - kaže Šehić.

Ističe da ne želi kalkulirati, već čuti činjenice, koje jedino mogu objasniti iz CIK-a.

- Treba na CIK izvršiti pritisak da objasne na osnovu čega tvrde da ono što su objavili mediji nije tačno. Ako ne, onda samo nadležne institucije mogu utvrditi istinu – dodaje.

Ispravna evidencija

Šehić je iznenađen i što u CIK-u nisu pravili redovni popis i što nema ispravne evidencije.

- Nije valjda da su tek 2014. utvrdili da nešto nedostaje iz 2010. godine?! Šta je bilo između – pita Šehić.

Neka kažu šta nije tačno!

Šehić ističe da iz CIK-a optužuju medije za nastalu aferu s nestalim papirom, ali javnost nema informacija na osnovu kojih bi vjerovala CIK-u.

- Ako je netačno šta su objavili mediji, neka iz CIK-a kažu šta je netačno. Je li lažan dokument koji su mediji objavili? Jesu li netačni potpisi? Neka objasne ko je nesavjesno radio svoj posao! Ovako, CIK samo povećava sumnje. Ako nešto nije tačno, neka nam kažu šta je tačno – sugerira Šehić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.