KOLUMNE

Za drastičan pad radikalne desnice u Njemačkoj Evropa može zahvaliti Donaldu Trumpu

Piše: M. Dautbegović

23.4.2017

Njemačka neofašistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) konstantno je bilježila rast popularnosti posljednjih godina.

Međutim, čini se kako je tome došao kraj.

Naime, kako prenosi Bloomberg, prema anketama u Njemačkoj, AfD je posljednjih nekoliko mjeseci zabilježio drastičan pad popularnosti među Nijemcima i Nijemicama.

Sa nekih 12 do 12,5 posto podrške u javnosti početkom ove godine, AfD je pao na brojku od 8-9 posto podrške.

Iako je Njemačka bila meta terorističkih napada i konstantne napetosti oko migrantske krize, došlo je do (ne)očekivanog zaokreta i pada popularnosti stranke koja se zalaže za izlazak iz EU, zatvaranje granica, protjerivanje muslimana... manje, više kao i ostale desno polulističke stranke u Evropi.

Pad popularnosti AfD dolazi u svjetlu poraza ultradesničara Geerta Wildersa u Holandiji i dolaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću u SAD-u.

A, upravo je Trump vjerovatno glavni razlog pada popularnosti AfD-a u Njemačkoj.

Od kako je došao na mjesto predsjednika SAD, Trump i njegova administracija se i nisu pokazali kao neki reformisti koji će promijeniti kompletan sistem, kako je to glasno najavljivano tokom predizborne kampanje. Mnogi Trumpovi simpatizeri izgubili su povjerenje u svog predsjednika. Kako i ne bi, kad im je pokazao da se postoje ogromne razlike između Trumpa u Bijeloj kući i Trumpa u predizbornoj kampanji.

Werner Patzelt, politički analitičar sa univerziteta u Dresdenu, za Bloomberg je kazao kako je Trump "napravio medvjeđu uslugu desno orijentisanim populistima".

"Trumpovi prvi dani u Ovalnom uredu pokazali su da se populizmom neće i ne mogu riješiti mnogi problemi. Sudarili su se sa realnošću. Osim toga, Trump i nije krenuo putem radikalne desnice, što je posebno razočaralo one najekstremnije glasače, koji polako gube vjeru u populizam", smatra Patzelt.

Česti teroristički napadi, koje izvode uglavnom narkomani i sitni kriminalci u ime tzv. Islamske države, kao i migrantska kriza u Evropi, doprinijeli su rastu radikalne populističke desnice u mnogim državama Starog kontinenta, ali, ako je suditi po izborima u Austriji i Holandiji, te anketama u Njemačkoj, teško da mogu doći na vlast.

Ipak, sve oči Evrope, ali i svijeta biće uprte ovih dana u Francusku, gdje se održavaju predsjednički izbori, a među favoritima je bliska saveznica njemačkog AfD-a i Wildersa, ultradesničarka Marine Le Penn i njen Nacionalni front.

Za nadati se da će Francuzi, kao Austrijanci, Holanđani i Nijemci, odbaciti mračnu ideologiju i ne dopustiti radikalnoj desnici uspon na vlast.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.